ОСТАННІ НОВИНИ

Розвідка США знала плани Пригожина, але тримала їх у секреті, – CNN

Ольга Денисяка

|

США зібрали детальну розвідувальну інформацію про плани повстанця керівника Вагнера, але зберегли її в таємниці. Про це повідомляє CNN із посиланням на власні джерела.

Зазначається, що співробітники розвідки США змогли зібрати надзвичайно детальну та точну картину планів керівника Вагнера Євгена Пригожина, що призвели до його короткочасного повстання, включно з тим, куди і як Вагнера планував просуватися. 

Розвідувальні дані були настільки секретними, що в США їх повідомляли лише найвищим посадовцям адміністрації, а також членам Конгресу «Банди восьми», які мають доступ до найделікатніших питань розвідки.

«Секретність, що оточувала цю розвідку, послужила причиною, чому деякі високопоставлені європейські посадовці та навіть високопосадовці уряду США були заскочені зненацька нападом Пригожина, а також швидкість, з якою війська Вагнера рушили до Ростова-на-Дону та піднялися до Москви в суботу вранці», – йдеться в повідомленні.

Деякі офіційні особи НАТО висловили розчарування тим, що розвідувальні дані не були передані. Але це ризикувало б скомпрометувати надзвичайно чутливі джерела та методи.. Українським офіційним особам також не було повідомлено про цю розвідку заздалегідь, за словами офіційних осіб, головним чином через побоювання, що розмови між офіційними особами США та України можуть бути перехоплені ворогами.

«Байден провів кілька днів після затишку повстання, спілкуючись із союзниками, включаючи лідерів Франції, Німеччини, Великої Британії та Канади, а також президента України Володимира Зеленського. Під час цих розмов він поділився інформацією, яку США мають про повстання, за словами офіційних осіб, щоб переконатися, що лідери краще розуміють те, що відомо американській розвідці», – визначає джерело видання.

Нагадаємо, ввечері 24 червня ватажок ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин заявив, що армія Росії завдала ракетний удар по тилових таборах «вагнерівців». За його словами, міністр оборони РФ Сергій Шойгу прилітав у Ростов, де провів операцію зі знищення найманців. Він закликав «розібратися» з військовим керівництвом країни.

Після заяви ватажка ПВК «Вагнер» в соцмережах почали публікувати фото бронетехніки на вулицях Ростова-на-Дону, а ЗМІ писали, що на під’їздах до Москви облаштовують блокпости.

Під вечір 24 червня Пригожин заявив, що його найманці розвертають свої колони і йдуть у зворотному напрямку, «не доходячи 200 км до Москви». Керівник ПВК «Вагнер» погодився зупинити рух найманців на території РФ після розмови з Лукашенком.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *