ОСТАННІ НОВИНИ

Наступні 24 години будуть вирішальними для Путіна, – CNN

Ольга Денисяка

|

Президент Росії Володимир Путін ризикує втратити владу, наступні 24 години мають вирішальне значення. Про це з посиланням на CNN повідомляє Українська правда.

«Російський президент зіткнувся з найсерйознішою загрозою своїй владі за всі 23 роки керування ядерною державою. І приголомшливо спостерігати, як видимість тотального контролю, яку він підтримував увесь цей час, – головна перевага його автократії – руйнується за одну ніч. Це було і неминуче, і неможливо. Неминучим, оскільки неправильне з точки зору менеджменту ведення війни означало, що тільки така однорідно закрита і несприйнятлива до критики система, як Кремль, може пережити таку жахливу авантюру. 

А неможливо, оскільки критики Путіна просто зникають, або випадають з вікон, або жорстоко труяться. Проте зараз п’ята за чисельністю армія світу зіткнулася з тим, що братовбивство – спрямування зброї на своїх товаришів по службі – єдине, що може врятувати московську еліту від краху», – йдеться в повідомленні.

СNN підкреслює, що Путіна настільки звикли вважати «майстерним тактиком»  (принаймні в Росії – ред.), що перші заяви Євгенія Пригожина розцінювались як спроба президента РФ «тримати в напрузі»  своїх генералів.

Цілком імовірно, що підрозділи «Вагнера»  планували це протягом певного часу. Виправдання для повстання з’явилося спонтанно – нібито авіаудар по табору “Вагнера” в лісі. Сили найманців дуже швидко зібралися і просунулися до Ростова. Це важко зробити спонтанно за один день.

«Можливо, Пригожин мріяв, що зможе підштовхнути Путіна до зміни керівництва Міністерства оборони РФ. Але звернення Путіна в суботу вранці знищило цю перспективу. Тепер перед російською елітою стоїть екзистенційний вибір – між режимом президента, що хитається, і темним, найманим Франкенштейном, якого вона створила для виконання брудної роботи, і який обернувся проти своїх господарів», – пише видання.

Україна, ймовірно, святкуватиме катастрофічну невчасність цього заколоту. Він, ймовірно, змінить хід війни на користь Києва. Але повстання рідко закінчуються в Росії – чи деінде – з тими результатами, яких вони прагнули досягти. Усунення царя Миколи II у 1917 році в Росії обернулося більшовицькою революцією, Леніним, а потім і Радянською імперією.

По мірі того, як розігрується ця рідкісна якобінська драма російської людської слабкості, не обов’язково, що за нею послідує покращення. « Пригожин може не перемогти, а « стовпи»  Кремля можуть не зруйнуватися. Але ослаблений Путін може робити ірраціональні речі, щоб довести свою силу» . Однак Путін може бути нездатним «прийняти логіку поразки»  на фронтах в Україні в найближчі місяці. 

Водночас, як наголошує видання, неможливо уявити, що з цього моменту путінський режим коли-небудь повернеться до своїх попередніх «висот»  щодо тотального контролю. І неминуче, що попереду ще більше потрясінь і змін.

Що зараз відбувається в РФ?

Ввечері 24 червня ватажок ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин заявив, що армія Росії завдала ракетний удар по тилових таборах «вагнерівців». За його словами, міністр оборони РФ Сергій Шойгу прилітав у Ростов, де провів операцію зі знищення найманців. Він закликав «розібратися» з військовим керівництвом країни.

«Нас 25 тисяч, і ми йдемо розбиратися, чому в країні коїться свавілля. Двадцять п’ять тисяч чекають як тактичний резерв, а стратегічний резерв – це вся армія і вся країна. Усі, хто хоче, – приєднуйтеся», – ідеться у повідомленні власника ПВК «Вагнер».

Водночас він просить не називати це «військовим переворотом». Пригожин додав, що Шойгу боягузливо втік із Ростова і «цю тварюку буде зупинено».  У Міноборони РФ інформацію назвали провокацією.

Російському диктатору Володимиру Путіну уже доповіли про конфлікт між  Пригожиним та Шойгу. Тим часом Федеральна служба безпеки росії відкрила кримінальне провадження стосовно власника ПВК «Вагнер» за «фактом організації збройного заколоту».

Після заяви ватажка ПВК «Вагнер» в соцмережах почали публікувати фото бронетехніки на вулицях Ростова-на-Дону, а ЗМІ пишуть, що на під’їздах до Москви облаштовують блокпости.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *