ОСТАННІ НОВИНИ

«Рахуємо до 100 слоненят», або як упоратися з безсонням

Омелян Шевчук

|

Статистика свідчить, що кожна четверта доросла людина має ті чи інші проблеми зі сном. До найпоширеніших належить безсоння, яке з’являється через перевтому, стрес, зміну в рутинних справах. Також воно може виникнути від уживання певних медикаментів, зокрема антидепресантів.

Інколи безсоння стає постійним супутником людини. Причини пов’язані з погіршенням стану здоров’я — депресією, апное, неврозом та шкідливими звичками. Та чому б не виникало безсоння, було б постійним чи тимчасовим, нічого хорошого в цьому стані немає. Нестача сну призводить до знервованості, дратівливості, погіршення працездатності та концентрації. Як упоратися із цими проблемами та почати спати? Про способи, які можна спробувати застосувати в домашніх умовах, розповідаємо далі. Проте пам’ятайте, якщо безсоння стало хронічним, потрібно звернутися за допомогою до фахівця, лікаря невролога або сомнолога.

Додайте до раціону корисні продукти та використовуйте добавки для покращення сну

Ми — те, що ми їмо, тож варто зменшити споживання продуктів, які збуджують центральну нервову систему. Насамперед ідеться про каву, енергетичні напої, гостру та жирну їжу, алкоголь. Натомість додайте до раціону продукти, що стимулюють синтез гормонів та амінокислот, що сприяють якісному сну:

  • банани;
  • молоко;
  • вишню;
  • лосось;
  • мигдаль;
  • сир.

Не забувайте, що підтримувати здоров’я центральної нервової системи допомагають харчові добавки, наприклад, з https://eva.ua/ua/12498/zdorove/. Ідеться про мелатонін, триптофан, рослинні комплекси, які можуть сприяти покращенню сну. Проте важливо обирати їх після консультації зі спеціалістом.

Тренуйтеся та керуйте стресом

Науковці довели, що фізична активність позитивно впливає на якість сну. Щоб подолати безсоння, можна приділяти час фізичній культурі, адже вона знижує рівень тривожності та допомагає розслабитися, підтримує нормальний ритм сну та бадьорості. Зокрема, корисною буде йога. Ця практика не тільки розвиває гнучкість, а й завдає удар по стресу, зменшує рівень кортизолу в організмі.

А керувати стресом допоможуть приємні монотонні справи, наприклад, складання пазлів чи алмазної мозаїки, розпис картини за номерами тощо. Коли ви в ліжку, зменшити занепокоєння допоможе розслаблення м’язів: просто напружуйте та розслабляйте пальці ніг і рахуйте до 10.

Розвивайте корисні звички та створюйте затишок у спальні

Так, атмосфера, у якій ви засинаєте надзвичайно важлива. Радимо відмовитися від гаджетів перед сном. Річ у тім, що планшети й телефони — це синє випромінювання, що змушує мозок постійно перебувати в напруженому стані. Тому всю техніку потрібно відкласти як мінімум за годину до запланованого сну.

Теплий душ — те, що відмінно працює, коли треба розслабитися та заспокоїтися. Він позитивно впливає на центральну нервову систему й допомагає заснути. Також можна скористатися ароматерапевтичними засобами, зокрема ефірними оліями, що дарують ментальний комфорт та умиротворюють. Зверніть увагу на ефірні олії ветиверу, лаванди, ладану, ялівцю. Вони допоможуть утамувати тривожність та поринути в сон. Також варто зробити свою спальню комфортною, прибрати зайві подразники.

Перелічимо кроки, які здаються простими, але реально працюють.

  • Знизити температуру в приміщенні. На думку лікарів, ідеальною для засинання є температура 16–22 °C. Тож використовуйте провітрювання чи кондиціонування, щоб досягти бажаних показників.
  • Вимкніть світло. Ця порада здається банальною, але вона реально працює на всі 100 %! Річ у тім, що штучне світло заважає утворенню мелатоніну. Також радимо придбати для спальні щільні штори.
  • Оберіть комфортний матрац, подушку та постільну білизну. Можливо, причина поганого сну криється саме в них.
  • Позбавтеся зайвого шуму. Якщо створити звукоізоляцію в приміщенні немає можливості, спробуйте принаймні використовувати беруші.

Сподіваємося, що поради були корисними та якість вашого сну поліпшиться. Бажаємо приємних сновидінь уночі та бадьорості вранці!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *