ОСТАННІ НОВИНИ

У Бродах обвалилася пам’ятка національного значення

Андрій Котенський

|

У неділю, 18 червня, близько 13:30 обвалилась ще одна частина даху та склепіння Бродівської синагоги. Фото руйнування пам’ятки національного значення XVIII століття опублікував місцевий мешканець Віталій Пристава.

За його словами руйнування будівлі відбулося через відсутність уваги влади до її збереження, а також негода.

«Шкода, що на очах втрачаємо історичні пам’ятки. Гадаю варто звернути увагу відповідним службам, владі, громадськості та розпочати якісний процес консервації того, що залишилось від синагоги», – повідомив він.

Як повідомила Zaxid.net керівниця відділу містобудування, архітектури і охорони культурної спадщини Бродівської міськради Тетяна Нікіфоряк, міськрада неодноразово просила відповідальні органи влади звернути увагу на стан Бродівської синагоги.

«Це вже не перший обвал конструкцій у Бродівський синагозі. У 2021 році також був. Оскільки це національна пам’ятка і на нашому балансі не є, ми неодноразово зверталися до обласної влади про виділення коштів на реставрацію синагоги в межах державних програм, але кошти нам не виділяли. Зараз зробили фотофіксацію і знову звертаємось з листом, будемо чекати на реакцію», – прокоментувала Тетяна Нікіфоряк.

За її словами, також на обвал склепіння Бродівської синагоги відреагувала місцева прокуратура, яка також звертатиметься до відповідальних за пам’ятку органів.

«Прокуратура була на місці. Поряд біля синагоги – дитячий майданчик. Добре, що там нікого не було», – додала чиновниця.

Як повідомляв Львівський портал, Велика бродівська синагога – це колишня синагога у місті Броди на Львівщині, що розташована неподалік від площі Ринок на сучасній вулиці Гончарській. Кам’яна будівля, зведена у XVIII столітті та має статус пам’ятки архітектури національного значення. Нині синагога перебуває в аварійному стані. Втрачені північна та південна прибудови будівлі. Влітку 1988 року обвалилася західна стіна, а починаючи від 2006 року систематично почали обвалюватися склепіння. У квітні 2019 року місцевим активістом встановлено нові двері.

Додамо, що в серпні 2019-го в рамках третього фестивалю класичної музики LvivMozArt, на руїнах синагоги відбувся симфонічний концерт-реквієм, присвячений австрійському письменнику та публіцисту Йозефу Роту.

Попередній обвал стався ще у 2021 році, коли були зруйновані колона та дах.

Великих руйнувань зазнала синагога в роки Другої світової війни. Тоді були втрачені північна та південна прибудови.

Ця синагога є однією з найвизначніших пам’яток юдейської сакральної архітектури Галичини та одним із найбільших зразків синагогального будівництва в цілому світі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *