ОСТАННІ НОВИНИ

ДБР викрило у держустанові на Львівщині підпільну криптоферму

Андрій Котенський

|

Працівники ДБР викрили діяльність підпільного дата-центру з майнінгу криптовалют, що облаштували в службових приміщеннях філії «Рава-Руське лісове господарство» ДСЛП «Ліси України». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ДБР.

За даними ДБР, організували криптоферму колишній директор, який зараз очолює іншу філію, його заступник, який нині обіймає посаду директора, головний бухгалтер та інші відповідальні особи.

«Понад рік тому у державній установі встановили технологічне обладнання, що забезпечило роботу нелегального майнінг-центру. Згенерована криптовалюта зберігалася у спеціально створених криптогаманцях посадовців. Кошти за витрачену електроенергію сплачувало державне підприємство, а зловмисники отримували чистий прибуток», – йдеться у повідомленні.

За попередніми підрахунками, збитки державі склали понад 1,5 млн грн, а фігуранти заробили на цьому щонайменше 4 млн грн.

Також, через систематичне перевантаження комунальних мереж відбувалося знеструмлень та масштабні перебої з енергопостачанням житлових об’єктів і критичної інфраструктури.

Під час проведення слідчих дій в службових приміщеннях Філії «Рава-Руське лісове господарство» виявили та вилучили технологічне обладнання, що забезпечувало діяльність майнінг-центру, а саме: флеш накопичувачі, комп’ютери, ноутбуки, мобільні телефони, відеокарти, блоки живлення, материнські плати, процесори, жорсткі диски, SSD накопичувачі, охолоджувачі для процесорів, перехідники, сервери та диски на яких зберігається безперебійне відеоспостереження, а також документи, що підтверджують злочинну діяльність.

Орієнтовна вартість вилученого обладнання та комп’ютерної техніки становить понад 3 млн грн.

За фактом розтрати державного майна Розпочато кримінальне провадження (ч. 4 ст. 191 КК України). Зловмисникам загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

Слідчі дії тривають, встановлюється причетність інших осіб до злочинної схеми.

Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська обласна прокуратура.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *