ОСТАННІ НОВИНИ

Одесити поширювали фейки на замовлення росЗМІ

Маркіян Рой

|

Правоохоронці викрили двох одеситів, які робили фейкові відео про мобілізацію в Україні та Києво-Печерську лавру на замовлення російських телеканалів. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, один із підозрюваних є колишнім оператором Одеського державного телебачення. Після повномасштабного вторгнення РФ він почав співпрацювати з російським телеканалом Рен-ТВ.

На замовлення пропагандистів чоловік погодився відзняти провокативне відео про перебіг мобілізації в України. За 8000 грн він найняв свого знайомого на роль «воєнкома» місцевого військкомату. Удвох вони відзняли відео, де псевдовоєнком розповідав, як змушений полювати на чоловіків призовного віку, щоб самому уникнути мобілізації.

Це відео вийшло у прямому ефірі російського Рен-ТВ, звідки його підхопили 20 пропагандистських ресурсів. Серед них були і найбільші федеральні канали.

«Ініційовані СБУ психологічна та лінгвістична експертизи цього відео підтвердили факти злочинних дій фігурантів. Також перевіряється причетність оператора до зйомки низки замовних сюжетів щодо подій, пов’язаних з Києво-Печерською лаврою», – зазначили в СБУ.

Також було встановлено, що фігурант справи, звільнившись із державного телебачення, працював в одеському осередку  «Незалежного бюро журналістських  розслідувань». Після початку повномасштабного вторгнення РФ він активно закликав до підтримки окупантів, виправдовував їхні воєнні злочини в соцмережах.

У ході обшуків правоохоронці виявили та вилучили техніку, чорнові записи та акторський реквізит, зокрема, військову форму та засоби гримування.

Обом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованих на її підтримку та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України).

За скоєне їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд помістив фігурантів справи під варту.

Наразі триває слідство.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *