ОСТАННІ НОВИНИ

Київське підприємство допомагало Росії будувати атомні електростанції

Наталя Дуляба

|

Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування, яке є монополістом у сфері виготовлення трубопровідної арматури, допомагало «Росатому» будувати атомні електростанції за кордоном. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Правоохоронці викрили масштабну схему обходу антиросійських санкцій, яку організувало ПрАТ «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування». Воно є монополістом у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій.

До лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію в Росію через власного дилера у Москві. Основним замовником була російська державна корпорація «Росатом», вона використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на 5 атомних електростанціях у різних країнах світу.

Втім навіть після повномасштабного вторгнення РФ Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування продовжило цю співпрацю, незважаючи також і на заборони вивезення товарів на митну територію Росії і введення санкцій проти «Росатому». Для цього була розроблена схема обходу санкційних обмежень.

«Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні іноземні фірми. При виїзді з України товар “переоформлювали” на фактичних отримувачів – підконтрольні “Росатому” компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав “за новим маршрутом”. При цьому сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники “Росатому” здійснювали у режимі онлайн», – кажуть у спецслужбі.

За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь РФ орієнтовно на 42 млн грн.

Гендиректору товариства і двом його підлеглим оголосили підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Суд помістив їх під варту без можливості внесення застави.

Під час обшуків у фігурантів вилучили документи, комп’ютерну техніку і засоби зв’язку з доказами незаконної діяльності. За скоєне зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Наразі триває розслідування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: СБУ, Офіс генпрокурора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *