ОСТАННІ НОВИНИ

Командир підрозділу «Росгвардії» погрожував військовополоненим розстрілом за українську мову

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці викрили ще одного військового злочинця. Росіянин на окупованій частині Запорізької області вистрелив військовополоненому ЗСУ в ногу через українську мову, а потім погрожував розстріляти всіх, хто не буде з ним розмовляти російською. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора України.

Встановлено, що йдеться про начальника групи з роботи з особовим складом військової частини №5389 376 окремого батальйону оперативного призначення «Росгвардії».

Як уточняють в СБУ, звати його Костянтин Юдін. На початку квітня 2023 року він, виконуючи обов’язки одного з керівників окупаційного підрозділу, перебував у захопленому Енергодарі Запорізької області.

Росіяни вирішили залучити українських військовополонених до демонтажу фортифікаційних споруд на блокпосту, однак Юдін віддав наказ вишикувати бійців для допиту. Відповідати на запитання він наказав виключно російською, тому один із бійців заговорив українською, окупант вирішив зімітувати його розстріл.

«Рашист відвів чоловіка до господарської будівлі на території блокпосту і, погрожуючи зброєю, наказав стати обличчям до стіни. Потім Юдін здійснив постріл з пістолета у праву ногу полоненого, внаслідок чого той отримав вогнепальне кульове поранення колінного суглоба.

Рашист повторив свою вимогу розмовляти із ним лише російською, але українець і цього разу відмовився виконувати ворожу вказівку. Тоді Юдін здійснив ще один постріл близько від голови полоненого, але і це не змусило українця відповідати російською. Після цього зловмисник відвів потерпілого до інших полонених і пригрозив, що буде розстрілювати їх, коли знову почує українську мову», – кажуть у спецслужбі.

«При цьому підозрюваний діяв умисно та достовірно знав, що він є учасником збройного конфлікту та діє в умовах агресії РФ проти України. Його дії суперечать положенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року», – наголошують зі свого боку прокурори.

Російському окупанту заочно оголосили підозру за ч. 1 ст. 438 КК України (жорстоке поводження з військовополоненими). Санкція статті передбачає позбавлення волі терміном від 8 до 12 років.

Слідство триває, правоохоронці вживають заходів, аби притягнути воєнного злочинця до відповідальності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *