ОСТАННІ НОВИНИ

Україна разом із Чехією буде ремонтувати танки Т-64

Наталя Дуляба

|

Україна спільно з чеською державною оборонною компанією VOP CZ уклали контракт щодо спільного ремонту вітчизняних танків Т-64. Про це Львівському порталу повідомили у держконцерні «Укроборонпром».

Модернізацію і ремонт Т-64 будуть проводити на потужностях одного з чеських підприємств у місті Новий Їчин. Весь процес проходитиме під технічним контролем та за безпосередньої участі фахівців «Укроборонпрому».

«Чехія підтримує і підтримуватиме Україну в її боротьбі з російським агресором. Ми надаємо потрібну військову техніку, навчаємо українських солдатів і тепер допомагаємо з ремонтом української техніки. Ми пропонуємо свої знання та навички для навчання та ремонту, а також отримуємо неоціненний бойовий досвід від українців», – заявила міністерка оборони Чехії Яна Чорнохова.

Як розповів директор компанії VOP CZ Марек Шпок, оскільки танки Т-64 десятиліттями стояли в Україні на зберіганні, тепер їх потрібно повністю розбирати й замінювати запчастини для повного відновлення боєздатності.

«Танки будуть оснащені сучасними засобами оптичного спостереження, покращеним зв’язком тощо», – зауважив він.

Спільний ремонт танків Т-64 із компанією VOP CZ став можливим завдяки підписаній ще наприкінці 2022 року угоді про створення спільного оборонного кластера з Чехією.

Така кооперація передбачає виготовлення військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів, розбудову сервісних хабів з обслуговування та ремонту техніки, а також співпрацю України та Чехії у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів.

Довідково: Т-64 – танк часів СРСР, який виробляв Харківський завод транспортного машинобудування імені В. Малишева. Загалом протягом 1963-1987 років було створено близько трьох десятків різних модифікацій танка.

Через високу секретність танки Т-64 Радянський Союз на експорт не постачав, їх навіть не залучали до збройних конфліктів. Перше бойове хрещення відбулось вже після розпаду СРСР – у боях за молдовське місто Бендери під час Придністровського конфлікту в 1992 році.

Згідно з відкритими даними станом на 1991 рік на озброєнні України було загалом 2345 танків Т-64 всіх модифікацій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *