ОСТАННІ НОВИНИ

ВР підтримала довші відпустки та повернення доплат військовим

Ольга Денисяка

|

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, за яким військові зможуть отримати 40 днів відпустки під час дії воєнного стану, а також додаткові доплати до 100 тисяч гривень. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

За відповідний законопроєкт № 9342 проголосували 333 народні депутати. Наразі він ухвалений у першому читанні й очікує на голосування в другому, коли буде остаточне ухвалення.

Після ухвалення цього документа, військові зможуть отримати 40 днів відпустки під час дії воєнного стану: 30 днів щорічної та 10 днів — за сімейними обставинами.

Як пише hromadske, зараз закон визначає, що під час воєнного стану військовим можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення. Кожну із цих відпусток можуть надати не більш як на 10 днів. Частину щорічної основної відпустки можуть надати один раз протягом року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30% загальної чисельності військових певної категорії в підрозділі.

Також у документі забезпечуються виплати додаткової винагороди військовослужбовцям під час дії воєнного стану від 30 до 100 тисяч грн пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань.

Також у документі зазначені додаткові виплати в розмірі 6 тисяч грн на місяць пропорційно часу проходження військової служби для строковиків.

Окрім того, доплати 6000 грн/місяць передбачені для військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій, та які зараховані в розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби. Железняк наголошує: під час лікування та два місяці до лікування поранений отримає зарплату та таку винагороду, яку отримував до цього (30-100 тисяч гривень).

Для курсантів виплачується додаткова винагорода в 2350 гривень на місяць. Для інструкторів — розмір додаткової винагороди залежить від рівня, інтенсивності та напрямків підготовки (10-30 тисяч гривень), визначається керівниками сектору безпеки та оборони України.

За словами нардепа Ярослава Железняка, орієнтовно це потягне витрати до 10 млрд грн із бюджету: «У цьому році це 1,9 млрд грн до кінця року, але це без урахування доплати інструкторам».

У квітні Верховна Рада підтримала повернення на час воєнного стану 30 тисяч гривень доплат для військових, поліцейських та інших через поправку до законопроєкту №8312. Нинішня ініціатива про виплати військовим буде йде на заміну цієї поправки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *