ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові запрацював оновлений Центр крові: людей закликають стати донорами

Анастасія Диняк

|

У Першому медичному об’єднанні Львова відкрили оновлений Центр крові. Також тут стартувала акція «Твоя кров рятує». З цієї нагоди відомі інфлюенсери стали донорами крові, аби популяризувати донорство та допомогти лікарям рятувати життя людей, які постраждали від війни. Про це повідомили у пресслужбі міської ради.

Так, щодо нагальної потреби Центру, то, як і зазвичай, найбільше бракує донорів, група крові яких має негативний резус-фактор.

Перше медичне об’єднання Львова чекає донорів крові за адресою: вул. Миколайчука, 9, з 09:00 год. до 12:00 год. у будні дні. Телефон для запису: 0 800 333 003.

Окрім того, протягом тижня на своїх сторінках у соцмережах блогери розповідатимуть про важливість донорства і закликатимуть усіх, хто може поділитися своєю кров’ю, зробити це.

Зокрема, відомий фешн-експерт та телеведучий Леонід Мартинчик, який є амбасадором Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ, теж став донором крові. І зробив це вперше. Каже, що раніше просто не задумувався над такою необхідністю. А тепер воліє зробити донацію крові своєю звичкою.

«Я зрозумів, що це треба робити регулярно. Це має бути як звичай, навіть сімейний. Вдома має бути традиція, що всі йдуть і мають здавати кров. Інакше – ніяк. Багато мінно-вибухових травм, і так багато крові потрібно», – каже він.

Долучилися до заходу й пацієнти Першого медичного об’єднання Львова, які мали мінно-вибухові травми та вижили завдяки донорській крові. Серед них – 28-річний Богдан Стратюк з Рівного. Він воював з першого дня повномасштабного вторгнення.

У квітні 2023 року підірвався на міні. У лікарні воїнові ампутували ліву ногу, права теж була під загрозою. Загалом Богданові зробили вже десятки операцій і влили дуже багато донорської крові.

«У мені, мабуть, уже не залишилось жодної краплі своєї власної крові – так багато мені перелили донорської. Сьогодні мені провели вже 20-ту операцію. Вона теж не обійшлася без переливання. По суті, врятували мене не тільки лікарі, а й донорська кров, яку здавали звичайні люди. Донорська кров рятує нас, рятує наших хлопців. Мене врятувала», – каже чоловік.

Наразі потреба в крові велика як ніколи, підтверджує керівник Центру служби крові Юрій Кобецький. У Першому медоб’єднанні Львова, до якого входять три лікарні та центр НЕЗЛАМНІ, ця потреба зросла втричі.

«Донація крові зараз – це, в першу чергу, громадянська позиція. Це можливість для кожної людини допомогти нашим славним ЗСУ, які боронять нашу країну від загарбника. До нас постійно прибувають евакуаційні потяги. І не лише з пораненими військовими, а й цивільними, зокрема, діточками. Всіх їх треба рятувати. А для цього потрібна кров», – наголошує Юрій Кобецький.

Він закликає українців ділитися своєю кров’ю. Каже, що після першої донації 70% людей повертаються, бо вже розуміють важливість і хочуть надалі долучатися до порятунку життів. Донація крові корисна і для здоров’я самого донора: вона нормалізує тиск та зменшує ризик виникнення серцево-судинних та онкологічних захворювань.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *