ОСТАННІ НОВИНИ

Обласні посадовці разом із росіянином «розпиляли» майже 32 млн грн на медзакупівлях

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці викрили розкрадання майже 32 млн грн під час закупівель апаратів УЗД. Схему у низці областей організували посадовці через підприємства, підконтрольні громадянину РФ. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора України.

За даними слідства, нелегальну схему влаштували на закупівлі медичного обладнання, яку проводили за спрощеною процедурою у зв’язку з пандемією Covid-19. За завищеними цінами було придбано майже пів сотні апаратів УЗД для кількох областей.

Встановлено, що до складу злочинної групи входили службові особи департаментів охорони здоров’я 11 облдержадміністрацій і низки комерційних підприємств, підконтрольних громадянину РФ.

Відповідно до договорів, укладених керівником комерційного підприємства зі службовими особами департаментів охорони здоров’я облдержадміністрацій, це підприємство поставило 49 апаратів УЗД за 86,7 млн грн держкоштів. У тому числі 11 апаратів були призначені для лікарень Київської області.

Вартість одиниці обладнання коливалася від 1,7 до 1,9 млн грн, при цьому на кожній штучно завищили вартість на 600-700 тисяч грн. Таким чином держава зазнала збитків на понад 31,6 млн грн (в тому числі 8,5 млн грн збитків понесла Київська ОДА).

«Закуплене медобладнання було недоукомплектовано необхідними елементами для можливості збільшення зображення та акумуляторами для забезпечення автономної роботи під час використання», – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці провели обшуки в Києві, Київській, Харківській та Полтавській областях за місцем знаходження підприємств, а також за місцем проживання їхніх службових осіб, засновників та фактичних керівників.

Виявлено фінансово-господарські документи, статутні документи юридичних осіб, задіяних до нелегальної схеми. За місцем проживання фактичного керівника цих фірм вилучили документи, а також паспорти громадянина РФ й отримані від Кремля нагороди.

На кошти підприємства-постачальника вже наклали арешт. А колишній уповноваженій особі з проведення закупівель у департаменті охорони здоров’я Київської ОДА оголосили підозру за фактом службового підроблення (ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України).

Наразі триває низка процесуальних заходів, після яких вирішуватиметься питання про оголошення підозр усім причетним до нелегальної схеми особам.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *