ОСТАННІ НОВИНИ

У центрі Незламні поранений військовий знову зміг стати на ноги

Ольга Денисяка

|

Воїн, який після поранення нічого не відчував нижче пояса, тепер може ходити, і щодня дивує своїми успіхами спеціалістів центру Незламні (UNBROKEN) Першого медичного об’єднання Львова, де триває його реабілітація. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Воїна звати Назар Мартин, йому 36 років. Має дружину та донечок-двійнят. До війни працював будівельником. У вересні торік Назара мобілізували до війська. Служив на Донеччині. Важке поранення отримав в бою, коли заступав на позицію. Шлях до окопу прострілювався противником. Коли до укриття лишалися лічені метри, біля Назара пролунав вибух. Осколок від боєприпасу влучив прямо в хребет. Воїн упав і зрозумів, що нічого не відчуває нижче пояса. Спершу подумав, що йому відірвало ноги. З останніх сил на руках поранений захисник поповз у бік окопу. Аж раптом над ним з’явився ворожий дрон і почав скидати гранати. Спина та ноги – посічені. Назар вже не відчував болю. Каже: «Я просто стискав зуби і молився».

Боєць лежав 16 годин, поки на допомогу не змогли прийти побратими. Вони чотири години тягли його до точки евакуації, де передали парамедикам. А вже ті довезли пораненого в найближчий медпункт, де він отримав першу допомогу. Звідти відправили до Дніпра. Там – операція за операцією. Завданням дніпровських лікарів було зберегти захисникові життя. Коли їм це вдалося, Назара відправили далі – до Львова.

Вже тут нейрохірурги витягли зі спини бійця осколок, який і знерухомлював його ноги. У реабілітації Назар випередив найоптимістичніші прогнози медиків. Ті думали, що на те, аби чоловік зміг сидіти, підуть місяці. А він сів уже наступного дня після операції на хребті. І незабаром вже навіть ходив на милицях.

Реабілітація захисника у центрі НЕЗЛАМНІ триває. Назар продовжує займатися з фізичним терапевтом. Завдяки тренуванням, він уже може подолати відстань у 4000 кроків та займається на біговій доріжці, і мріє повернутися до професії будівельника.

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. За рік тут уже безкоштовно протезували 100 українців. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних.

11 квітня тут запрацював сучасний корпус реабілітації. Це 7 поверхів із  найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *