ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська опера запрошує на прем’єру «Запорожець за Дунаєм»

Омелян Шевчук

|

Львівська національна опера запрошує на прем’єру опери «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

Вже цього тижня театр запрошує на несподівану інтерпретацію однієї з найвідоміших українських оперних історій.

В опері «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського закладено нові сенси та підтексти, що відновлюють історичну справедливість та є особливо актуальними у нашому сьогоденні.

«Сьогодні, у час рашистської війни в Україні, Львівська національна опера знову звертає свій погляд на класичну національну спадщину, про яку нещодавно розпочався дискурс в ЗМІ та соцмережах, зокрема про її професійну недосконалість, часто кітчеві художнє, режисерське та виконавське трактування. І тут знову в допомозі творча програма «Український прорив», що ставить собі за мету руйнування застарілих канонів і кліше», – наголошує на актуальності та мистецькій цінності нового «Запорожця» керівник проєкту, генеральний директор-художній керівник театру Василь Вовкун.

Вистава у режисурі Оксани Тараненко постане перед глядачами у новій музичній редакції Олександра та Дмитра Саратських, видовищній сценографії Тадея Риндзака, колоритних костюмах Людмили Нагорної та сучасній хореографії Олексія Буська під орудою відомої інтерпретаторки української музики Ірини Стасишин. Лібрето – Миколи Бровченка та Оксани Тараненко.

Для композитора Дмитра Саратського – це чи не перший досвід співпраці з академічною оперою, та ще й класикою української оперної сцени: «Нова музична редакція «Запорожця» – це свого роду діалог із Гулаком-Артемовським, бесіда сучасних композиторів із класиком».

За словами диригентки-постановниці Ірини Стасишин, опера «Запорожець за Дунаєм» пройшла випробування часом і залишиться актуальною завжди.

Нову постановку у театрі присвячують памʼяті Михайла Риндзака (1947-2022), народного художника України, багаторічного художника-постановника Львівської національної опери.

«У постановці на сцені глядачі побачать пучки срібних ниток. Вони мовби пронизують наше буття та пов’язують нас, творців нового «Запорожця…», із тими, кого вже немає поряд: з моїм братом Михайлом, багатьма постановниками та виконавцями, які впродовж років співали у різних партіях вистави. Ці нитки втілюють наш зв’язок з ними, а ми, працюючи над оперою С. Гулака-Артемовського, не забуваємо про них та їхній внесок», – розповідає народний художник України, головний художник театру, художник-постановник нової вистави Тадей Риндзак.

Художниця костюмів Людмила Нагорна зазначає, що костюми дійових осіб у виставі стилізували. В їхній основі – автентичний крій та силует, а також збережено принцип носіння їхніх елементів. Втім, глядачі побачать їх цілком модернізованим.

Перші покази вистави відбудуться вже 19, 20 і 21 травня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *