ОСТАННІ НОВИНИ

9 років неволі. Політв’язень Микола Шиптур повертається в Україну

Андрій Котенський

|

Сьогодні вночі політв’язень Микола Шиптур залишив територію терористичної РФ через кордон з Грузією – зараз він знаходиться у Посольстві України в Тбілісі. Про це Львівському порталу повідомили у представництві Президента України у Автономній республіці Крим.

17 травня дружина колишнього політв’язня Юля Шиптур повідомила Об’єднанню родичів політв’язнів Кремля, що Миколу везуть до грузинського кордону з Центру для іноземних громадян у Ростовській області.

«Вчора зранку Миколу викликав до себе начальник колонії та сказав, що у нього є 5 хвилин на збори – він поїде додому через Грузію. Нашій радості не було меж, все відбулося дуже раптово», – прокоментувала Юлія.

Українські органи влади посприяли перетину кордону Шиптура за паспортом громадянина України. Близько 3:40 ночі він перетнув кордон з РФ і був доставлений до Посольства України в Тбілісі.

Микола Шиптур став першим українським громадянином, якого РФ ув’язнила в Криму після початку окупації. Його затримали ще на акції з нагоди 200-річчя дня народження Тараса Шевченка в Севастополі, під тортурами змусили свідчити проти себе, та злочинно засудили до 9 років позбавлення волі.

9 березня 2014 року представники «самооборони» в Севастополі затримали «майданівця» Миколу Шиптура – нібито за замах на вбивство. У травні 2015 року підконтрольний Кремлю суд у Севастополі засудив його до 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Після апеляції термін ув’язнення зменшили до 9 років.

МЗС України включив Миколу Шиптура в список українських громадян, яких російська влада незаконно утримувала в Криму. Його ім’я також значиться в зверненні Верховної Ради України до парламентів іноземних держав із вимогою засудити репресії Росії щодо українських політичних в’язнів.

7 березня 2023-го, як тільки пан Шиптур покинув стіни колонії, на нього вже чекала машина російської міграційної служби. З того часу він перебував у центрі утримання іноземних громадян у ростові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *