ОСТАННІ НОВИНИ

Морпіх-зрадник влаштував здачу 277 оборонців Маріуполя у полон. Деталі

Наталя Дуляба

|

277 бійців 501 Окремого батальйону морських піхотинців ЗСУ, які обороняли Маріуполь, більше не вважають дезертирами. Слідчі встановили, що вони потрапили у російський полон, оскільки їх ввів в оману один із керівників батальйону. Про це Львівському порталу повідомили у Державному бюро розслідувань.

Йдеться про 277 морських піхотинців 501 батальйону, які з кінця лютого 2022 року обороняли Маріуполь. Торік у квітні російська пропаганда повідомила, що вони начебто добровільно здалися у полон. Відтак військовослужбовців запідозрили у дезертирстві.

У ході розслідування слідчі ДБР встановили, що насправді морпіхів 501 ОБМП ввів в оману начальник речової служби тилу цього ж батальйону. Військові думали, що передислоковуються, а насправді потрапили в «ДНР».

«Начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися. Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад. 277 військовослужбовцям батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до «ДНР». Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон», – йдеться у повідомленні.

Також слідство з’ясувало, що цей військовий продовжив свою зрадницьку діяльність і після диверсії в Маріуполі. Переїхавши до рідного Бердянська, він знову почав агітувати українських бійців переходити на бік ворога та за винагороду надавати йому інформацію про розміщення Сил оборони України та техніки. Наразі задокументовано принаймні три такі факти, які відбулись протягом квітня-червня 2022 року.

Начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС Збройних Сил України вже оголосили підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі. Слідство триває.

Тим часом із усіх 277 морпіхів зняли підозри у дезертирстві, відкриті кримінальні провадження закрили. Тепер їхні родичі зможуть отримати виплати, передбачені законодавством України при потраплянні військовослужбовця у полон.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: скриншот із відео російських ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *