ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський і Папа Римський поговорили 40 хвилин й обмінялись подарунками

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський і Папа Римський Франциск у суботу, 13 травня, провели 40-хвилинну розмову у Ватикані. Про це з посиланням на La Repubblica пише Європейська правда.

Папа зустрів Зеленського, спершись на свою тростину. Президент Зеленський, вітаючи Папу Франциска, поклав руку на серце і схилив голову.

Під час розмови, як тривала 40 хвилин, із Папою Франциском та Зеленським перебував перекладач. Деталі перемовин наразі невідомі.

Втім як повідомляє Vatican news, сторони розмовляли про гуманітарну та політичну ситуацію в Україні, спричинену війною.

«Папа запевнив у своїх постійних молитвах, що засвідчують його регулярні прилюдні заклики, починаючи від лютого 2022 року. Обоє погодилися щодо необхідності й надалі здійснювати гуманітарні зусилля на підтримку населення. Папа підкреслив невідкладність “жестів людяності” щодо найбезпорадніших, невинних жертв війни», – цитує видання пресслужбу Святого Престолу.

Папа Франциск подарував президенту Зеленському невелику скульптуру у вигляді оливкової гілки – символу миру. Натомість український президент подарував Папі ікону Мадонни, написану на залишках бронежилета, а також картину «Втрата, 2022-58» українського митця Олексія Ревіки, присвячену загибелі дітей внаслідок війни.

Після розмови з Папою Франциском президент України покинув Ватикан.

Зазначимо, з початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року Зеленський та інші українські посадовці регулярно зверталися до Папи з проханням відвідати Україну. Папа Римський заявляв, що готовий здійснити візит, але тільки якщо зможе поїхати до Москви, щоб посприяти миру.

Врешті на 444 день повномасштабної війни Зеленський приїхав з візитом до Папи Римського.

Поїздка Зеленського відбулася після інтригуючих коментарів Папи Франциска у квітні, коли він натякнув на участь у мирній місії – ініціативі, яку не підтвердили ні Росія, ні Україна.

Як повідомляв Львівський портал, перед зустріччю з Папою Римським Володимир Зеленський 13 травня зустрівся у Римі з президентом та прем’єркою Італії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Vatican news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *