ОСТАННІ НОВИНИ

Ідентифіковано російського «коменданта» Балаклії, який керував катуванням місцевих

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці ідентифікували російського військового, який під час окупації Балаклії Харківської області організовував затримання й катування місцевих, а також сам знущався над українцями під час «допитів». Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

У результаті слідчих дій встановлено, що йдеться про військового коменданта Калінінградського гарнізону ЗС РФ із позивним Граніт. Він на початку повномасштабного вторгнення Росії ввійшов до складу окупаційних угруповань на східному фронті.

У березні 2022 року він приїхав до захопленої на той час Балаклії, де займався координацією спільних дій російських військових та бойовиків «Л/ДНР» задля поширення кремлівського режиму.

Згодом військового призначили «комендантом» у Балаклії. На цій «посаді» він організовував незаконні затримання місцевих жителів, власноруч підписуючи відповідні накази та інструкції.

Як додають в Офісі генпрокурора України, військовий злочинець визначив такі підстави «затримання» мешканців Балаклії: участь людини в АТО, наявність родичів військовослужбовців, висловлювання проукраїнської позиції та інші.

«За наказом Граніта українців звозили до створеної агресором катівні, яку облаштували у захопленій будівлі райвідділу поліції. Там людей піддавали жорстоким тортурам, а також тривалий час тримали без їжі та води. Деякі з потерпілих й досі вважаються зниклими безвісти», – кажуть в СБУ.

Задокументовано, що саме так званий «комендант» особисто допитував незаконно ув’язнених, застосовуючи до них психологічне та фізичне насильство, погрожував вбивством, а також примусовою депортацією їхніх родичів до Росії.

Під час звільнення міста окупант втік назад на територію РФ, де переховується від правосуддя.

На підставі зібраних доказів російському військовому заочно оголосили підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі вирішується питання щодо оголошення його у розшук.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *