ОСТАННІ НОВИНИ

Зв’язкову командирів УПА Катерину Щербу поховали на Личакові

Наталя Дуляба

|

У п’ятницю, 12 травня, на Личаківському цвинтарі похоронили зв’язкову командирів УПА Катерину Щербу, відому також під псевдо Олеся. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Останній спочинок Катерина Щерба знайшла на Полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА. Вона померла 10 травня у Львові на 95 році життя.

Зазначимо, що Катерина Щерба була зв’язковою командирів УПА, зокрема і Романа Шухевича. Повстанцям жінка допомагала на Франківщині протягом воєнних 1943-1945 років.

Довідково:

Катерина Щерба (псевдо Олеся) (31.03.1929 – 10.05.2023) була уродженкою села Виспа Івано-Франківської області.

Мати Катерини була активісткою Союзу українок, батько – постійним головою місцевої філії Товариства «Просвіта». Навчалася у Рогатинській гімназії, згодом вступила до учительської семінарії в Рогатині.

Протягом 1943-1945 років була зв’язковою командира УПА Романа Шухевича (Тура), командира 13 воєнної округи УПА «Лисоня» Омеляна Польового (Остапа) та Дмитра Карпенка (Яструба) – курінного сотні окремого призначення «Сіроманці».

Для того, щоб допомагати повстанцям, Катерина Щерба ще коли навчалася в Рогатині і була зв’язковою Романа Шухевича, пройшла курси медсестер. Вона неодноразово бувала на Золотій поляні, де стояв вишкіл партизанського відділу «Сіроманців».

Одного разу Катерину Щербу мало не арештували. Уникнути цього їй допомогли люди. Задля безпеки, залишаючись у підпіллі, вона часто змінювала міста, переїздила, міняла квартири. Потім вийшла заміж і змінила прізвище. Переїхала до Львова і так загубилася для НКДБ. Закінчила Львівський університет. Спершу вступила на німецьку філологію, потім перевелась на українську.

Протягом свого життя працювала вчителем української мови та літератури у Львові. Після проголошення незалежності України стала однією з перших членкинь Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби (Львівське братство ОУН-УПА).

Чоловіком Катерини Щерби був заступник голови Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА, педагог та громадський діяч Іван Щерба.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *