ОСТАННІ НОВИНИ

Зґвалтування в поліції Кагарлика: обвинувачені «мобілізувалися» перед оголошенням вироку

Ангеліна Орел

|

Двоє підозрюваних у справі про катування і викрадення людей у Кагарлицькому відділу поліції вирішили «мобілізуватися» на фінальній стадії судового розгляду. Про це повідомила адвокатка потерпілої Нелі Погребіцької Анна Калинчук.

«З п’яти обвинувачених у справі Кагарлика залишилося лише двоє. Сьогодні (9 травня,– ред.) могли б завершитися судові дебати у справі за обвинуваченням поліцейських Кагарлицького ВП у вчиненні зґвалтування, катування та насильницькому зникненні 5-ьох потерпілих, сьогодні суд міг би вийти до нарадчої кімнати для прийняття рішення, але цього не відбулося»,  – повідомила Анна Калинчук.

За словами адвокатки, судове засідання відкладено, оскільки один із обвинувачених начебто мобілізований до лав ЗСУ та «направлений до якоїсь з військових частин, а куди саме невідомо…». Ще один із 5 обвинувачених теж «мобілізувався» саме перед початком судових дебатів. 9 травня суд повинен був прийняти рішення про зупинення провадження щодо нього знову ж таки через мобілізацію. Ще один з фігурантів справи мобілізувався відразу з початком повномасштабного вторгнення.

«До нього у мене запитань немає. Людина відразу, а не через 1,3 роки, не перед завершальною стадією судового розгляду, не від страху винесення ймовірно негативного рішення, добровільно пішла захищати суверенітет України. Ще двоє, дякувати, під вартою і свого «щасливого квитка» на волю не зможуть отримати. Чому щасливого квитка? Бо я не вірю в те, що двоє з обвинувачених, що мобілізувалися за останній тиждень перед виходом суду до нарадчої, пішли до лав ЗСУ з відчуттям обовʼязку захищати державу. Не вірю, бо нема для цього підстав», – завила Калинчук.

Анна Калинчук зазначила, що наразі невідомо, де проходитиме служба двох «мобілізованих». Адвокатку дуже обурює те, що «військовою службою маніпулюють в такий спосіб».

«Я вважаю, це несправедливим і недостойним. І, так, суд позбавлений можливості діяти по-іншому, і колись можливо судовий розгляд стосовно мобілізованих буде відновлений, а рішення прийняті», –  обурюється адвоката.

Водночас вона заявила, що обвинувачені по епізоду потерпілої Нелі Погребіцької перебувають під вартою. Доля цих обвинувачених буде вирішена судом без можливості мобілізуватися.  Через те, що засідання закриті, вона не може називати їхніх прізвищ та імен.

Нагадаємо, в ніч з 23 на 24 травня 2020 року оперуповноважений Кагарлицького відділку поліції у своєму службовому кабінеті застосував тортури до жінки, яку викликали до відділення поліції як свідка. Зокрема, чоловік вдягав на неї протигаз, застосовував кайданки та здійснював постріли з табельної зброї над головою. Після цього кілька разів зґвалтував потерпілу.

Перевірка правоохоронців підтвердила причетність двох поліцейських до побиття та зґвалтування  жінки. Згодом про підозру у катуванні повідомили ще двом правоохоронцям Кагарлицького відділку поліції. Наразі обвинувачених п’ятеро.

На фото ДБР протигаз, яким катували людей у поліції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *