ОСТАННІ НОВИНИ

Скільки коштує лікування інсульту у стаціонарі на Львівщині

Наталя Дуляба

|

У 9 лікарнях Львівської області пацієнти з інсультом отримують необхідну допомогу безкоштовно, адже всі витрати покриває держава. Оплата за лікування варіюється від 15 до 131 тисячі грн. Про це Львівському порталу повідомили у Національній службі здоров’я України.

Із початку 2023 року медичну допомогу при інсульті отримали 2 168 пацієнтів Львівщини. За повні чотири місяці Нацслужба здоров’я заплатила лікарням за надані послуги при цій недузі понад 29,5 млн грн.

Абсолютним лідером за державним фінансуванням стала Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги (лікарня святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова або колишня лікарня швидкої допомоги) – 16,87 млн грн.

Ще 3,4 млн грн за надані послуги пацієнтам із інсультом отримала Дрогобицька міська лікарня, 2,6 млн грн – Стрийська центральна районна лікарня.

Загалом лікування інсульту держава покриває у 9 лікарнях Львівщини:

  1. Львівська обласна клінічна лікарня (Львів, вул. Чернігівська);
  2. Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи (Винники);
  3. Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги (Львів, вул. Миколайчука);
  4. Буська центральна районна лікарня;
  5. Дрогобицька міська лікарня;
  6. Самбірська центральна лікарня;
  7. Стрийська центральна районна лікарня;
  8. Червоноградська центральна міська лікарня;
  9. Новояворівська лікарня імені Юрія Липи.

Зауважимо, що для того, аби отримати безкоштовну допомогу пацієнту з підозрою на інсульт, не потрібне скерування лікаря. Адже це невідкладний стан і людину в потрібний медзаклад доставить бригада «швидкої». Медична допомога також безоплатна при самозверненні та переведенні з іншої лікарні. Лікарі мають надати допомогу безоплатно, незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем.

Які послуги безоплатні для пацієнта з інсультом?

В межах пакету Нацслужби здоров’я «Медична допомога при гострому мозковому інсульті» пацієнту безкоштовно забезпечують:

  • Первинний огляд. Оцінка тяжкості інсульту
  • Інструментальні дослідження (СКТ, МРТ, ЕКГ, УЗД, зокрема невідкладна нейровізуалізація тощо)
  • Лабораторні дослідження (клінічний аналіз та біохімічний аналіз крові, коагуляційний гомеостаз тощо)
  • Лікарське спостереження та медсестринський догляд
  • Консультації інших лікарів
  • Лікування інсульту, зокрема системна тромболітична терапія (при ішемічному інсульті)
  • Своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування
  • Забезпечення лікарськими засобами з Нацпереліку основних лікарських засобів, необхідні медвироби та витратні матеріали
  • Реабілітаційна допомога в гострому реабілітаційному періоді
  • Харчування в умовах стаціонару

Розширений перелік безоплатних послуг при інсульті можна переглянути за цим посиланням.

Скільки держава сплачує лікарням за лікування інсульту?

Вартість лікування за кожного пацієнта у лікарнях, які мають укладені угоди з Нацслужбою здоров’я, оплачує держава. При проведенні ендоваскулярних втручань (внутрішньосудинні втручання такі як видалення тромбу чи згустка крові) медзаклад отримує 131 472 грн. Тариф враховує можливу потребу додаткової тромболітичної терапії (розчинення тромба препаратами).

А лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії обходиться державі у 62 565 грн. Вартість лікування без застосування ендоваскулярних втручань або тромболітичної терапії становить 14 952 грн.

У Нацслужбі здоров’я України наголошують: вимагання коштів за лікування або ліки, які покриваються програмою медичних гарантій, є незаконним. Якщо у вас вимагають кошти, зверніться до головного лікаря зі скаргою. Якщо ж він не вирішує проблему, то спробуйте звернутися до місцевого департаменту охорони здоров’я.

Також можна залишити скаргу на сайті НСЗУ або на електронну пошту [email protected]. Якщо у вас виникли питання щодо оформлення скарги, телефонуйте до контакт-центру за номером 16-77.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *