ОСТАННІ НОВИНИ

Суд Берліна дозволив українські прапори 8 і 9 травня, російські – під забороною

Анастасія Диняк

|

Берлінський адміністративний суд зняв заборону на показ українських прапорів на радянських меморіалах у районах Трептов, Тіргартен та Шенхольцер-Хайде, яку раніше оголосила поліція столиці Німеччини. Як повідомляє Європейська правда, про це повідомила українська організація «Віче», яка оскаржила заборону.

У рішенні суду йдеться про те, що рішення берлінської поліції про заборону прапорів Росії та України є «очевидно незаконним» й вона не надала «жодних доказів того, що громадська безпека перебуває під загрозою».

Адвокат «Віче» Патрік Хайнеманн наголосив, що адміністративний суд Берліна підтвердив правову позицію української громади.

«Заборона на українські прапори є – за словами суду – очевидно незаконною. Той, хто користується своїм основним правом публічно заявити про підтримку українського народу та його історичних жертв у перемозі над націонал-соціалізмом, не становить загрози для громадської безпеки», – пояснив він.

Берлінська поліція ще може оскаржити рішення Адміністративного суду у Вищому адміністративному суді землі Берлін-Бранденбург.

Днем раніше стало відомо, берлінська поліція заборонила 8 і 9 травня вивішувати біля радянських пам’ятників як російські, так і українські прапори, а також вмикати маршову музику, щоб забезпечити «гідне вшанування пам’яті загиблих воїнів тодішньої радянської армії». Поліція також заборонила «вигуки, які, зважаючи на поточну ситуацію, можуть виправдовувати, прославляти або звеличувати війну в Україні».

Рішення суду стосується лише українських прапорів і військової музики – російські залишаються під забороною.

Подібна заборона на прапори вже існувала минулого року. Тоді вона викликала багато критики з українського боку, зокрема від тодішнього посла України в Німеччині Андрія Мельника.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *