ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вперше зробили операцію на мозку з пробудженням дорослого пацієнта

Ольга Денисяка

|

Нейрохірурги лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова вперше виконали втручання з пробудженням дорослої людини. Пацієнтом став 28-річний чоловік з Львівщини. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Пацієнт звернувся долікарів зі скаргами на головний біль, втрату свідомості, судоми та порушення рухів у правих кінцівках. Більше того, напади призводили до тимчасової втрати мовлення. Під час обстеження у Центрі нейрохірургії і неврології, лікарі з’ясували причину судомних нападів: їх провокувала 5-сантиметрова пухлина у лобній частці головного мозку. Вона перетискала ділянки, що відповідають за рухи та мовлення.

Аби усунути новоутвір та не пошкодити при цьому життєво важливі структури мозку, команда лікарів вирішила застосувати новий метод операцій – AWAKE CRANIOTOMY. Це втручання з пробудженням. Перед безпосереднім видаленням пухлини анестезіологи виводять пацієнта з наркозу і головну частину операції він знаходиться при свідомості. Це для того, щоб нейрофізіологи та афізіологи мали змогу проводити лінгвістичні тести – говорити з пацієнтом та контролювати його здатність рухати кінцівками, a нейрохірурги при цьому були впевненими, що не зачіпають функціонально важливих зон мозку.

«Операція з пробудженням дає змогу зберегти не лише життя, але і його якість. Хірургічне втручання тривало шість годин та минуло успішно», – зазначають у Першому ТМО.

Лікарям вдалося видалити пухлину, a важливі ділянки мозку залишилися неушкодженими. Пацієнт вільно говорить і рухається та дуже тішиться цьому. На 7-й день після операції молодий чоловік вже поїхав додому.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *