ОСТАННІ НОВИНИ

Бізнесмен зі Львова постачав елітні авто чиновникам «Газпрому» і пропагандистам RT

Наталя Дуляба

|

Спецслужби викрили львівського бізнесмена, який налагодив схему нелегального ввезення у Росію підсанкційних автомобілів Rolls-Royce та Maybach. Машини преміум-класу постачали топчиновникам «Газпрому» та пропагандистам телеканалу Russia today. Про це Львівському порталу повідомили в управлінні СБУ у Львівській області.

Йдеться про підприємця зі Львова, який раніше жив у РФ і має там власний бізнес. Скориставшись тим, що більшість світових автокомпаній вийшли з російського ринку, він в обхід міжнародних санкцій налагодив схему переправлення елітних авто. Серед них були Rolls-Royce та Maybach, Cadillac,  Audi, Mercedes.

Встановлено, що серед замовників автомобілів преміум-класу були представники топменеджменту кремлівського монополіста «Газпром» і пропагандистського телеканалу Russia today.

Як з’ясували правоохоронці, львівський бізнесмен зі серпня 2022 року по березень 2023 року нелегально переправив російським «замовникам» 45 автомобілів на понад 3 млн євро.

«Для реалізації оборудки фігурант купував преміальні транспортні засоби в українських автосалонах та оформляв їх на підконтрольні комерційні структури. Потім за підробленими документами він переправляв їх транзитом через територію Євросоюзу до Білорусі, а звідти – до Росії», – кажуть в СБУ.

Крім того, ділок ще й подав до Державної податкової служби України заяву на відшкодування 6 млн грн ПДВ.

Під час обшуків за місцями перебування бізнесмена у Львові та Києві виявлено 35 печаток підприємств, у тому числі офшорних компаній, задіяних у «схемі»; фінансово-господарську документацію, мобільні телефони та комп’ютери із доказами незаконної діяльності.

У спецслужбі зауважують, що до оборудки причетні й ініші особи, адже на їхнє майно суд уже наклав арешт. Його оцінюють у понад 700 млн грн. Втім в СБУ не надають більше жодних деталей про цих людей.

До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 17 підприємств, більше ніж 50 нежитлових виробничих приміщень у різних регіонах України, у тому числі в Криму, 22 квартири у Києві та Львові, майже 30 земельних ділянок і більше ніж 40 елітних автомобілів.

Львівському бізнесмену, який є організатором нелегальної схеми, оголосили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 (службове підроблення);
  • ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах).

Наразі триває слідство.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *