ОСТАННІ НОВИНИ

Псевдонауковець із підробленими дипломами 13 років пропрацював у вишах Львівщини

Наталя Дуляба

|

На лаві підсудних опинився 59-річний псевдонауковець, що працював у вишах Львівщини із підробленими дипломами кандидата і доктора юридичних наук 13 років поспіль. Про це Львівському порталу повідомили у відділі комунікацій Нацполіції Львівщини.

Встановлено, що мешканець Львівського району, який у 2009 році (на той момент йому було 45 років), влаштовуючись на роботу в один із вищих навчальних закладів Львівщини, надав підроблений Диплом кандидата юридичних наук, нібито виданий йому престижним столичним університетом. Отримавши посаду, зловмисник регулярно отримував усі виплати, передбачені таким науковим статусом.

У 2012 році псевдонауковець подав керівництву вишу ще один підроблений диплом того ж столичного університету – Диплом доктора юридичних наук, після чого отримав вчене звання професора та підвищення на службі.

У цьому закладі чоловік пропрацював до 2016 року, після чого перейшов на роботу в інший львівський виш, де до 2022 року очолював одну з кафедр.

Ні імені чоловіка, ні вишів правоохоронці не називають. Втім Наші гроші.Львів з’ясували, що йдеться про про Василя Андріїва (зараз йому 59 років), ще кілька місяців тому він очолював кафедру права Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій. До 2015 року чоловік працював у Львівському національному аграрному університеті.

Підроблені дипломи псевдонауковця, за даними журналістів, були від Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Крім того, у 2021 році Василь Андріїв також отримав почесне наукове звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

Василь Андріїв, фото взято зі сторінки кафедри права Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій

«Від початку своєї «наукової» діяльності (13 років, – ред.) на підставі підроблених дипломів зловмисник отримував вчені звання доцента та професора, наукові ступені кандидата наук та доктора наук, почесне наукове звання. При цьому за всі ці роки йому регулярно нараховували та виплачували всі відповідні доплати – близько 700 тисяч грн», – кажуть правоохоронці.

За цими фактами відкрито кримінальні провадження за ч.3 та за ч.4 ст.358 ККУ (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), а також за ч.1 та ч. 3 ст.190 ККУ (шахрайство).

За скоєне псевдонауковцю загрожує до 8 років тюрми.

Відомо також, що наприкінці грудня 2022 року Міністерство освіти і науки скасувало рішення про присвоєння Василю Андріїву звання професора. А за кілька місяців, у квітні 2023 року, йому оголосили підозру та обрали запобіжний захід – арешт з можливістю внесення 107 тис. грн застави.

Розслідування вже завершене, обвинувальний акт правоохоронці скерували до суду, який і обиратиме покарання фігуранту справи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *