ОСТАННІ НОВИНИ

Журналісти знайшли власника підпільного складу з гуманітаркою на Львівщині

Ольга Денисяка

|

Минулого тижня у Львівській області знайшли підпільний склад з величезними запасами гуманітарної допомоги, призначеної для перепродажу. Про знахідку повідомили детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) та Львівська ОВА, але без будь-яких подробиць. Мова йде про орендовані склади у селі Убині за 35 км від Львова, про це пишуть Наші гроші. Львів.

На спеціальному брифінгу 25 квітня в.о. керівника Територіального управління БЕБ у Львівській області Валерій Тацієнко розповів про виявлення підпільного складу площею близько 1600 м², де знайшли таку величезну кількість товарів, що аби привезти їх, знадобилось не менше 60 вантажівок-фур – це приблизно 5000 м³. Там знайшли продукти, дитячі товари, постільну білизни, ковдри, засоби гігієни, побутова хімія, одяг – всього біля тисячі піддонів. Детективи БЕБ підозрюють, що це гуманітарна допомога, яку хтось планував перепродати.

Валерій Тацієнко відмовився вказати місце розташування цього складу, а також кого підозрюють детективи БЕБ, проте журналісти встановили, що мова йде про склад на околиці маленького віддаленого села Убині за чотири кілометри закинутою дорогою від траси Київ-Чоп. Це підтвердили присутні на місці детективи БЕБ, які уже кілька днів описують, класифікують і вивозять виявлені товари.

Величезні об’єми гуманітарної допомоги зберігали (точніше ховали) у колишніх курниках, який зараз використовують як склади. Всередині досі є частина товарів, знайдених правоохоронцями.

Земельну ділянку площею понад 6 га, де розташовані ці склади, з 2019 року орендує ТОВ «Нива Один», договір оренди укладений на 20 років. Власником цієї агрокомпанії є 32-річний Тарас Зінюк з Волині. 

Раніше право підпису від ТОВ «Нива Один» мав Ярослав Максимович – власник кількох агрокомпаній на Львівщині. У розмові з НГЛ Максимович підтвердив, що саме на території його складів проводились обшуки БЕБ, однак відмовився відповідати на уточнюючі питання – зокрема, чи здає він ці склади комусь в оренду.

Наразі слідчі встановлюють, хто саме використовував склади в Убинях, проте телеграм-канал «Політичний треш», створений журналістом і колишнім директором департаменту комунікацій та внутрішньої політики ЛОВА Дмитром Посипанком, стверджує, що до діяльності підпільного складу причетні принаймні двоє осіб – Олексій Шевчук та Наталія Непорада.

Київський адвокат Олексій Шевчук відомий як екс-партнер адвокатського об’єднання Barristers. Протягом року він очолював координаційний штаб з питань надання гуманітарної допомоги ЛОВА, створений на початку березня 2022 року. Як адвокат Олексій Шевчук представляв у резонансних справах багатьох відомих осіб – Геннадія Корбана, Іллю Киву, Ярослава Кашубу, Ярослава Дубневича та інших.

У розмові з журналістами Олексій Шевчук заперечив будь-яку свою причетність до складу в Убинях.

«Протягом моєї роботи в координаційному штабі з питань надання гуманітарної допомоги використовувався лише один склад безпосередньо у Львові, який неодноразово перевіряли і не виявляли жодних порушень. Про склад в Убинях я нічого не знаю», – сказав він. Після появи в телеграмі звинувачень на його адресу Олексій Шевчук, за його словами, уже звернувся в БЕБ, аби його допитали з цього питання.

Наталія Непорада, яка керує благодійною ініціативою Support AZOV,  також категорично заперечила свою причетність до будь-яких оборудок. Непорада обурена такими припущеннями.

«Я не розумію, з якої сторони я до того всього можу бути причетною. Я займаюся волонтерською діяльністю від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. І мені самій дуже цікаво з’ясувати для себе, хто і для чого поширює таку інформацію. Тоді я буду готова давати детальні коментарі», – сказала  Наталія Непорада.

За її словами, ініціатива Support AZOV не використовує жодних складів у Львівській області.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *