ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили мурал на честь автора гімну Ізраїлю, що родом з Львівщини

Ангеліна Орел

|

До 75 річниці проголошення незалежності Ізраїлю (14 травня 1948 р.) у Львові, на вул. Князя Мстислава Удатного, відкрили мурал «Атіква-Надія». Він присвячений Нафталі Герцу Імберу – видатному поету сучасної івритомовної літератури, автору тексту ізраїльського державного гімну «Атіква» (назва гімну Ізраїлю, що в перекладі означає «Надія»). Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Цей мурал – частина великого проєкту Art Meets History, започаткованого Посольством Держави Ізраїль в Україні, який триває вже третій рік поспіль у різних містах України і має на меті залучити українських художників до створення муралів із зображенням видатних ізраїльських діячів: письменників, поетів, громадських діячів, які народилися в Україні, саме в тих містах, де пройшло їхнє дитинство і юність.

«Сьогоднішня подія має велике і символічне значення. Місце і час відкриття муралу були вибрані невипадково. Незабаром – день 75-ліття Ізраїлю і мільйони людей по всьому світу вимовлятимуть слова, написані майже 150 років тому уродженцем Львівщини Нафталі Герц Імбером. Ці слова з дитинства знає кожен ізраїльтянин.

Місце, де ми відкриваємо мурал, безпосередньо пов’язане з єврейським життям Львова. Тут була велика синагога, зруйнована нацистами під час Другої світової війни. Тому для багатьох ізраїльтян Львів – це не просто точка на карті чи місто у Східній Європі, а частина історії їхніх сімей. Радий, що у Львові зберігається наступність поколінь і єврейська культура є однією з рівноправних складових спільного культурного простору міста», – сказав Надзвичайний і Повноважний посол  Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський.

Мурал у Львові створено за ініціативи Посольства Держави Ізраїль в Україні спільно з ГО «Товариство українсько-ізраїльської дружби» і виконано львівськими художниками Андрієм Савчишиним та Тарасом Довгалюком.

Місце для створення муралу також було обрано не випадково. Воно безпосередньо пов’язане із єврейським життям Львова. Тут була Велика синагога Краківського передмістя (Велика передміська синагога), збудована ще 1632 року і зруйнована нацистами під час Другої світової війни.

Нафталі Герц Імбер – поет, який став автором тексту державного гімну Ізраїлю, і якому присвячено мурал, народився у Золочеві, що на Львівщині, потім переїхав до Бродів, звідти – до  Львова, а згодом –до Ерец Ісраель.

Фото: ЛМР

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *