ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові провели унікальну операцію на мозку дитини із пробудженням

Юлія Вуйко

|

У Львові, у лікарні святого Миколая, нейрохірурги вперше провели операцію на мозку – з пробудженням. Під час найважливішої частини втручання дитина мала бути при свідомості. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

За даними медиків, 15-річний Максим з Тернополя ще з восьмирічного віку страждав від сильних епілептичних нападів. Судоми викликала пухлина в мозку. Спровокувати напад могло будь-що – чи це фізична активність, чи прояв емоцій. Навіть, звичайний плач та сміх могли нашкодити хлопцю. Дитинство Максима минуло з суворими обмеженнями та під постійним наглядом.

З роками пухлина виросла і напади посилились. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Виник високий ризик паралічу правої частини тіла. Мама хлопця вирішила звернулась до львівських лікарів. Ті, після ретельного обстеження, дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима – це операція на мозку з пробудженням.

«Далі тягнути не було куди. Наріс набряк навколо. Вже ознаки того, що ця пухлина добряче тисне і давить на мозок. Це ризик смерті. Тому однозначно потрібно це лікувати – тобто видаляти», – каже завідувач нейрохірургічного відділення лікарні Михайло Ловга.

Під час найважливішої частини операції – видалення самої пухлини, лікарям вдалося розбудити Максима аби проконтролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають. Медик розмовляли з хлопцем про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти, і не давали йому заснути. Поки він говорив, активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи.

Операція тривала сім годин. Після неї Максим заговорив ще краще, ніж до втручання. Результати МРТ теж обнадійливі: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. А гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним. І подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів більше не буде.

За тиждень після операції Максима виписали. Хлопець вже мріє про подорожі та заняття спортом.

За понад рік роботи, команда Центру нейрохірургії дитячої лікарні святого Миколая у Львові провела рекордну кількість операцій – близько півтисячі. Це один з найвищих показників по країні.

Фото: ЛМР

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *