ОСТАННІ НОВИНИ

Яскравий спалах над Києвом. Що це було

Андрій Котенський

|

У середу ввечері в небі над столицею України стався потужний спалах світла, що наробив чимало галасу у мережі. У то й же час у Києві спрацювала система екстреного оповіщення населення, повідомляє Львівський портал.

Командування повітряних сил ЗСУ повідомило, що спалахи на Києвом близько 22.00 пов’язані із падінням супутника або метеорита. Загрози застосування противником засобів повітряного нападу на цьому напрямку не було, але протиповітряна оборона столиці була як завше напоготові.

У той же час українці потішились мемами, що над Києвом літало НЛО. Водночас військові закликають не робити мемів із літаючими тарілками та офіційною символікою Повітряних Сил.

Спершу у Київській міській військовій адміністрації повідомили, що яскравий спалах у небі над Києвом, може бути результатом падіння на Землю космічного супутника NASA, про який повідомлялось напередодні.

«Близько 22:00 години 19 квітня у межах Києва у небі спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкта. За попередньою інформацією, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA. Аби уникнути жертв від падінь на землю уламків – була оголошена повітряна тривога. ППО не працювала», – повідомив керівник КМВА Сергій Попко.

Водночас за даними ВВС, у NASA спростували інформацію про падіння їхнього супутника на Київщині.

Цього тижня космічне агентство США дійсно оголосило, що знятий з експлуатації супутник вагою 300 кг увійде в атмосферу в середу. Але Роб Маргетта з управління комунікацій NASA уточнив, що в той час, коли над Києвом стався спалах, супутник все ще перебував на орбіті і не встиг увійти в атмосферу Землі.

Водночас у центрі спеціального контролю державного космічного агентства України повідомили, що в шари атмосфери влетіло і згоріло «космічне тіло».

«19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами ГЦСК на території України зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області. Подія ймовірно пов’язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери», – йдеться у повідомленні.

У головному центрі спеціального контролю державного космічного агентства України також прокоментували подію.

Наукова спільнота The Alpha Centauri також переконана, що об’єкт, який бачили над Києвом, не був супутником.

«Над Києвом не згорів супутник NASA. Сьогодні дійсно в атмосферу має входити апарат NASA RHESSI, що спостерігав сонячні спалахи з 2002 по 2018 рік. Але траєкторія його падіння дуже далека від України. Об’єкт, що впав біля Києва – це болід (метеор)», – заявили у спільноті.

Болід – великий вогняно-яскравий метеор. Це досить рідкісне явище, що виглядає як вогняна куля. Явище спричиняється потраплянням у щільні шари атмосфери великих твердих метеорних тіл. Політ боліда нерідко супроводжується звуками, що нагадують грім. Його рештки, що впали на Землю, називають метеоритами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *