ОСТАННІ НОВИНИ

Двоє зрадників із СБУ допомогли провести масштабні кібератаки на урядові структури

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці спільно зі спецслужбами викрили двох військових-зрадників, які допомогли ФСБ здійснювати масштабні хакерські атаки на уряд України. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Йдеться про двох колишніх співробітників СБУ в Автономній Республіці Крим, які у 2014 році перейшли на бік ворога і вступили до лав ФСБ. Там вони увійшли до складу підконтрольного російській спецслужбі хакерського угруповання Armageddon.

Встановлено, що з 1 січня 2020-го до 10 березня 2021 року зловмисники здійснили серію масштабних кібератак на урядові структури України.

Під час одного з кіберінцидентів ФСБ намагалась отримати доступ до секретних даних вищих органів влади України. Втім завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося нейтралізувати наслідки та усунути передумови для проникнення російської спецслужби до урядових інформаційних ресурсів України.

«У 2021 році кіберфахівці СБУ здійснили безпрецедентну операцію і поіменно встановили зловмисників, перехопили їхні розмови, а також отримали беззаперечні докази їхньої причетності до кібератак на Україну. І це при тому, що вони використовували власні вірусні програми ФСБ, а також засоби анонімізації та “прикриття” у мережі Інтернет», – йдеться у повідомленні.

Тоді було встановлено 8 ворожих хакерів, 5 із яких відразу отримали підозру. Наразі правоохоронці закінчили розслідування щодо двох із них.

Цих двох експрацівників СБУ обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів) та автоматизованих систем).

Зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі.

Стосовно інших фігурантів провадження триває розслідування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *