ОСТАННІ НОВИНИ

З України намагались вивезти скрипку Страдіварі

Наталя Дуляба

|

На Одещині затримали чоловіка, який намагався нелегально вивезти за кордон скрипку італійського майстра Антоніо Страдіварі 1742 року виготовлення. Про це Львівському порталу повідомили в Одеській митниці.

Випадок стався у пункті пропуску «Орлівка». Сюди на мікроавтобусі прибув 40-річний українець, який їхав у Болгарію. Для перетину кордону він обрав смугу спрощеного митного контролю «зелений коридор».

Під час усного опитування чоловік також підтвердив, що не везе жодних товарів та предметів, які підлягають письмовому декларуванню та оподаткуванню. Однак під час перевірки у багажному відділенні авто митники виявили сховану старовинну скрипку Страдіварі, на яку не було жодних документів.

«Серед різноманітних пакунків та валіз на самісінькому дні у картонній коробці було виявлено футляр зі скрипкою. На нижній деці музичного інструменту є напис “Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1742”. У футлярі знаходилися також смичок та набір струн, виготовлені за радянських часів. Жодних дозвільних документів на їх вивезення з України у громадянина не виявилося», – кажуть митники.

Як додають у Держприкордонслужбі, сам українець пояснив, що скрипку разом з іншими речами віз у Болгарію на прохання товариша.

Знахідку, яка може бути історичною й культурною цінністю, вилучили і скерували на експертизу. Після цього подальшу долю скрипки визначить суд.

За цим фактом складено протокол за ч.1 ст.483 Митного кодексу України, також про контрабанду сповістили у поліцію та СБУ.

Зазначимо, що вилучені на кордоні України історичні чи культурні цінності, які намагались перевозити нелегально, після експертизи передають вітчизняним музеям. Роблять це після відповідного судового рішення.

Довідково:

Антоніо Страдіварі – італійський майстер струнних інструментів, що вирізняються особливою чистотою звучання. За життя він виробив понад 1100 музичних інструментів, орієнтовно 500-600 із них збереглись дотепер.

Інструменти Страдіварі неабияк цінують знавці музичного мистецтва. Дослідники дотепер вивчають секрет унікального звучання його творінь.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ДПСУ, Одеська митниця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *