ОСТАННІ НОВИНИ

У Сколе організували виробництво енергетичних батончиків для військових

Анастасія Диняк

|

У місті Сколе на Львівщині переселенці разом з місцевими мешканцями виготовляють енергетичні батончики та сухі борщі для військових на фронті. Про це повідомляє Львівський портал.

Так, виготовляти протеїнові батончики для захисників запропонувала Ольга Шевчук, яка була вимушена тимчасово переїхати у Сколе, тікаючи від війни з Київщини. Наразі жінка повернулася додому та організувала виробництво в столиці, однак на Львівщині її справу продовжили Михайло Скрипник з дружиною Елеонорою.

Подружжя переїхало до Сколе рік тому з Харкова. Там вони мали своє кафе та виробництво корисних солодощів. В подальшому цей досвід допоміг й у виробництві батончиків для наших захисників на фронті.

Михайло Скрипник розповів, що спершу до виробництва енергетичних батончиків вони з дружиною долучилися як волонтери. Зараз він з’являється у місцевому кафе, де виготовляють продукцію, кожного дня, а також працює над цим і вдома.

«Пів кухні заставлено відрами, тацями, технікою. Техніка частково з Харкова збереглася, частково куплена спонсорами, які нам допомагали купувати пічки, м’ясорубки, блендери», – розповідає чоловік.

Основою суміші для батончиків є яблучна сушка та мед, однак вона містить велику кількість інших додатків.

«У кожному батончику більше 40 інгредієнтів. Все залежить від того, що нам приносять волонтери та звичайні люди. Принесли гранульований шоколад – я його додаю. Переказали нам гроші – ми поїхали у Львів і закупили на оптовому ринку сушку, горіхи, сухофрукти. Ще ми додаємо протеїн (джерело амінокислот в організмі, – ред.)», – розповідає Михайло.

Також у суміш додають кунжут, курагу, чорнослив, фундук, льон, соняшникове та гарбузове насіння, кокосову стружку, чорний та білий шоколад, мед, вівсяні пластівці та інше.

Зазначається, що такі батончики виготовляють суто під замовлення. Вони можуть зберігатися в холодильнику до двох місяців, однак вони ніколи не залежуються більше трьох днів, бо їх одразу передають на фронт.

У березні військовим передали понад дві тисячі батончиків, проте жінки підкреслили, що зазвичай виготовляють значно більшу кількість.

«З одного замісу виходить до 240 батончиків. Є такі дні, коли ми робимо по 2-3 заміси. Тобто за день виготовляляємо 600-800 батончиків. Це все залежить від замовлень. Ми намагаємося одразу зробити і відправити», – каже місцева мешканка Анна Пославська.

Окрім того, з червня у Сколе також готують сухі борщі для захисників. Суміш з пакету достатньо лише залити водою та вона готова до споживання.

Оксана Мацьків, яка готує борщі, розповіла, що з одного заготування продуктів можна отримати 50 пакетиків готової суміші. Туди входять м’ясо, картопля, буряк, морква, петрушка, кріп, цибуля та капуста.

«У нас є розрахована калькуляція на сухі борщі. Попередньо шинкуємо, сушимо, ріжемо, важимо по 12 грамів, вакуумуємо, наклеюємо відповідні етикетки і відправляємо нашим захисникам. Суміш заливають окропом, вона настоюється 15 хвилин і все», – каже жінка.

Пані Оксана також зазначила, що з однієї порції виходить півтора літра готового борщу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *