ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ взялась за священника-блогера РПЦ, який закликає вбивати українців

Наталя Дуляба

|

Українські правоохоронці оголосили підозру російському священнику-блогеру РПЦ Андрію Ткачову, який закликав військових ЗС РФ вбивати українців. Про це Львівському порталу повідомили у СБУ.

Йдеться про протоієрея Російської православної церкви Андрія Ткачова – випускника факультету спецпропаганди військового інституту Міністерства оборони СРСР у Москві.

У 2013 році його призначили керівником місіонерського відділу київської єпархії УПЦ (МП) та ведучим на телеканалі «Київська Русь». Саме тоді піп розпочав активно поширювати через медіа прокремлівські наративи, ставивши під сумнів існування української державності.

Згодом Ткачов переїхав до Москви, а на початку повномасштабного вторгнення публічно підтримав російських окупантів.

Він створив власні канали у Telegram та YouTube, на які підписалися майже 1,3 мільйона користувачів. Там пропагандист у рясі публікує свої «проповіді», в яких закликає загарбників вбивати мирних жителів України.

«Задокументовано, що московський клірик пропонував рашистам наносити релігійні написи на російські снаряди, які агресор використовує для ракетних ударів по українських містах. Крім того, Ткачов є частим «гостем» в ефірах центральних каналів РФ, де активно виправдовує воєнні злочини Кремля», – кажуть у спецслужбі.

В СБУ кажуть, що експертиза повністю підтвердила факти злочинної діяльності Андрія Ткачова. Йому заочно оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Наразі зловмисник перебуває на території Росії. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *