ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян кличуть у Порохову вежу на благодійну виставку писанок

Наталя Дуляба

|

12 квітня у Пороховій вежі, що на вул. Підвальній, відкривають виставку авторських писанок Лариси Лосенко «Спадок. З любов’ю, Бабуся». Протягом тижня тут збиратимуть кошти на допомогу ЗСУ. Про це Львівському порталу повідомили організатори.

На виставці, яка діятиме з 12 по 19 квітня, можна буде побачити близько 100 стилізованих мініколекцій і 20 технік оздоблення яєць, зокрема писанки, крапанки, різьблянки, мальованки, шкрябанки. Більшість орнаментів є авторськими рішеннями і адаптаціями майстрині Лариси Лосенко, а кожна робота –  унікальною.

Вхід за благодійну пожертву. Всі зібрані кошти віддадуть об’єднанню «Культурний Шок», яке допомагає військовим на східному фронті.

Зазначимо, що виставку реалізовують внуки Лариси Лосенко. Мисткиня була із міста Кам’янське на Дніпропетровщині. Писанкарство там не дуже розвинене – на Великдень більшість місцевих роблять крашанки або купують пластикові наліпки. Проте жінка намагалась відроджувати цю українську традицію у власній сім’ї.

Згодом писанкарство стало справжньою пристрастю Лариси Лосенко – вона дізнавалась різні техніки, стилі, орнаменти з інтернету і відео-уроків, переймала досвід закордонних майстринь (іспанських, угорських, польських).

«За своє життя бабуся створила близько 2000 робіт в різних стилях та техніках, які формувала в мініколекції по 5-10 шт. Придумувала для них унікальні орнаменти, стилі і назви: “Сад моєї подруги”, “Мамзельки”, “Крашанки вдягаються у квіти”. Вона робила декілька виставок в Кам’янському, прикрашала дерева в дворі і біля церкви. Її мрією було зробити масштабну виставку у великому місті. 3 місяці тому вона раптово померла, і тому ми з сім’єю робимо цю вистаку зараз», – розповіла внучка мисткині Ліза.

«Цей проєкт – це не лише про самі писанки, а про пам’ять, любов і спадок – не тільки в матеріальному сенсі, а й в духовному. Про виховання, традиції і про зв’язок поколінь. Нагадування про те, що коли врешті вирішиш навчитися вишивати рушник/пекти паски/робити писанки, то, може, вже й не буде в кого запитати поради. Це проєкт про втрату і душу, яка продовжує жити в творчості», – кажуть організатори.

Офіційне відкриття виставки – 12 квітня, о 18:30 год. Адреса – вул. Підвальна, 4. Також під час дії експозиції проведуть концерт і благодійний аукціон на підтримку ЗСУ.

Підтримати об’єднання «Культурний Шок», який допомагає забезпечувати українське військо на східному фронті, можна за посиланням на «Монобанку».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото організаторів виставки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *