ОСТАННІ НОВИНИ

«Слуга народу» хоче скасувати норму закону про обслуговування українською мовою

Андрій Котенський

|

Депутат Верховної Ради України від фракції «Слуга народу» Георгій Мазурашу пропонує Парламенту скасувати для приватних підприємців норму закону про обслуговування українською мовою. Про це йдеться у законопроєкті № 9178 про внесення змін до статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», повідомляє Львівський портал.

За словами громадського активіста, відомого захисника української мови і волонтера Святослава Літинського, Георгій Мазурашу фактично пропонує залишили українську мову обов’язковою в сфері обслуговування лише в державному секторі, а в приватному ні.

У коментарі Еспресо, він наголосив, якщо депутати ініціативу підтримають, громадяни України просто не зможуть отримувати низку послуг державною мовою.

«Я висловлюсь літературною мовою – нардеп Мазурашу, просто сучий син. Ця поправка фактично продовжує законодавчі ініціативи, які по суті почалися і були протиснуті ще Януковичем в 2012 році, коли ухвалили закон – Ківалова-Колесніченка про відмову від державної мови. Про підміну державної мови регіональними. А тепер такою правкою функціонування державної мови зводиться лише до державних інституцій», – зазначив Святослав Літинський.

Він переконаний, що закон уже передбачає можливість спілкуватися будь-якою мовою, якщо це задовольняє і надавача послуг, і клієнта. Натомість поправка Мазурашу порушить права україномовних громадян.

«Ця поправка не має жодних шансів бути ухваленою. Дуже сподіваюсь на те. Якщо з 2014 року і до 2022 не дійшло, то зараз більшість все ж таки, розуміє, що таке Росія. Вважаю, що боротьба на мовному, культурному фронті не менш важлива, ніж збройна  військова боротьба», – підсумував Святослав Літинський.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *