ОСТАННІ НОВИНИ

Розсилати повістки через месенджери не будуть, це технічно неможливо, – Федоров

Наталя Дуляба

|

Розсилати повістки військовозобов’язаним у месенджерах Viber чи Telegram не будуть, адже наразі це технічно неможливо. Про це в інтерв’ю Liga.net сказав віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Журналіст поцікавився думкою високопосадовця щодо нещодавньої заяви члена оборонного комітету ВРУ Федора Веніславського. Він говорив, що парламенті думають над тим, щоб нормативно дозволити розсилати повістки у Viber чи Telegram. Мовляв, існують технічні інструменти переконатись, що особа прочитала повідомлення і це ніби означатиме, що вона ознайомилася з повісткою.

«Не думаю, що це серйозне політичне бачення. Це неможливо зробити, поки немає якісного реєстру військовозобов’язаних, а до ідентифікатора реєстру не прив’язаний верифікований номер телефону. У нас немає верифікації номера телефону та особи в державі. Я навіть не говорю зараз про Конституцію та постанови. Чисто технічно це неможливо зробити умовно цього року», – прокоментував Михайло Федоров.

Нагадаємо, на початку 2023 року в Україні заговорили про розсилання повісток через «Дію», адже вступив у дію новий порядок взяття на військовий облік. У Мінцифри запевняли, що надсилати повістки у «Дії» не будуть, але електронний військовий квиток у цьому сервісі запровадити планують.

Додамо, що тепер ставати на військовий облік потрібно із 16 років, а не із 17, як це було раніше. Зробити це можна буде традиційно, а можна і в застосунку «Дія», але поки що невідомо, коли почне роботу ця функція.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *