ОСТАННІ НОВИНИ

За махінації з нерухомістю у Дрогобичі прокурорка відсидить 5 років за ґратами

Наталя Дуляба

|

Колишній прокурорці дали 5 років тюрми за шахрайську схему з нерухомістю у Дрогобичі, на місці якої забудовник хотів збудувати житловий комплекс. Про це повідомляє Судовий репортер.

Обвинувачена працювала прокурором Дрогобицької міжрайонної прокуратури Львівської області. У 2015-2017 роках вона, змовившись із групою осіб, заволоділа нерухомістю ТзОВ «Люксорцентрторг».

Йшлося про 10 тисяч м кв приміщень колишнього автотранспортного підприємства на вул. Самбірській у Дрогобичі: склади, виробничі корпуси, їдальня. Це майно перебувало у заставі банку, компанія «Люксорцентрторг» – у стані банкрутства, а засновник компанії сидів у вʼязниці.

Прокурорка дізналась, що є підприємець, який хоче купити це майно і запропонувала допомогти. Вона організувала подачу цивільного позову до суду про визнання права власності на приміщення за іншою особою і зняття банківської застави на підставі судового рішення. За приміщення підприємець заплатив прокурорці 10 тисяч доларів. Для подачі цивільного позову використали підроблене свідоцтво про спадщину дружини спільника прокурорки. Матеріали щодо співучасника оборудки у 2022 році виділили в окреме провадження у звʼязку з його мобілізацією.

Одним із доказів винуватості став запис розмови, у якому прокурорка, знаючи про викриття, давала хабара поліцейському за те, щоб він не виконував доручення слідчого у кримінальній справі. Однією з реплік прокурорки була: «Я хочу, щоб ви не пхалися». При зустрічі вона передала правоохоронцю 5 тисяч доларів, кажучи, що це половина суми.

У вересні 2017 року жінку засудили за цей хабар, наклавши 12 750 гривень штрафу та конфіскувавши всю суму неправомірної грошової винагороди.

Справу про шахрайство у суді слухали пʼять років. Причина цього – поведінка обвинуваченої, яка не зʼявлялася у засідання безліч разів. Більшість її неявок були визнані неповажними. У 2023-му суд двічі застосував до жінки привід.

Колишня прокурорка винною у шахрайстві себе не визнала, тільки сказала, що не виключає, що могла підписати за когось заяву про розгляд цивільної справи без участі сторони. Вона пояснила, що вкрай потребувала грошей у звʼязку із хворобою чоловіка, тому спробувала заробити посередницькими послугами – допомогти підприємцю придбати майно, оспоривши право власності.

Сам ж покупець цікавився не старими будівлями, а землею під ними, яку хотів забудувати житлом. При успіху обвинуваченій обіцяли також помешкання у новобудові. Пізніше вона повернула підприємцю 10 тисяч доларів.

У телефоні експрокурорки виявили речові докази: контакти причетних до оборудки осіб, листування з представником банку щодо купівлі нерухомості підставною особою та з представником реєстраційної служби, а також низку документів.

Своєї вини фігурантка не визнала, під час слухань відмовлялась відповідати на запитання учасників і суду. Але коли жінка заговорила в дебатах про щире каяття, то судді їй не повірили, зважаючи на її процесуальну поведінку.

Цьогоріч 29 березня Стрийський міськрайонний суд Львівської області визнав винною колишню прокурорку у шахрайстві і використання завідомо підроблених документів. Причому за другий злочин як менш тяжкий її звільнили від покарання у звʼязку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності.

За шахрайство жінці призначили 5 років тюрми з конфіскацією майна.

Зважаючи на зв’язки засудженої у правоохоронних органах, аби вона не втекла від покарання, суд ухвалив її негайно затримати і взяти під варту.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *