ОСТАННІ НОВИНИ

В’язні Рівненської колонії виманювали гроші у родичів українських військовополонених

Наталя Дуляба

|

Засуджені, які відбувають покарання у Рівненській колонії, налагодили шахрайську схему виманювання грошей у родичів зниклих безвісти українських військових. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, незаконну схему організували троє ув’язнених виправної колонії у Рівненській області, які відбували покарання за тяжкі злочини.

Зловмисники знаходили в інтернеті людей, які розшукують своїх близьких, учасників бойових дій і представлялись їм військовослужбовцями. За гроші вони пропонували громадянам з’ясувати, де перебувають їхні близькі, який їхній стан здоров’я. Крім того, шахраї навіть запевняли, що «допоможуть» зі звільненням із полону.

Встановлено, що аферисти підшукували своїх жертв у тематичних спільнотах популярних соцмереж, до яких приєднувались з фейкових акаунтів.

Там вони знаходили інформацію про військових, яких розшукували, і заходили у приватне листування з їхніми родичами. У ході розмов зловмисники застосовували методи маніпулятивного впливу та чинили психологічний тиск на співрозмовників.

Вартість своїх “послуг” в’язні-шахраї оцінювали від 3000 до майже 100 000 грн. Сума залежала від емоційно-психологічного стану потерпілих та їхніх фінансових можливостей.

Гроші просили переказувати на банківські картки знайомої одного із ув’язнених. Після отримання коштів зловмисники припиняли спілкування з потерпілим і більше не виходили з ним на зв’язок.

Під час обшуків у колонії та за адресою проживання знайомої одного із в’язнів правоохоронці вилучили:

  • мобільні телефони і планшети;
  • майже 20 сім-карток різних мобільних операторів, на які були зареєстровані фейкові акаунти та з яких зловмисники телефонували потерпілим;
  • 5 банківських карток, на які надходили гроші від потерпілих;
  • чорнові записи із доказами незаконної діяльності.

Наразі вирішується питання щодо оголошення фігурантам  підозри за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Санкція статті передбачає від трьох до восьми років тюрми.

Слідство триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *