ОСТАННІ НОВИНИ

Російські спецслужби залучають дітей до фейкових мінувань в Україні, – СБУ

Наталя Дуляба

|

В Україні виявили групу підлітків, що займалась фейковими замінуваннями держустанов. Робили це неповнолітні під керівництвом російських спецслужб. Про це Львівському порталу повідомили в Службі безпеки України.

Так, спецслужби викрили тінейджерську групу, яка причетна до серії анонімних повідомлень про псевдомінування у столиці та інших регіонах України.

Найбільше підлітки «мінували» будівлі органів державної влади, а також об’єкти соціальної інфраструктури. Встановлено, що в жовтні 2022 року вони одночасно сповістили нібито про закладення вибухівки у 14 місцевих судах.

За даними слідства, злочинну діяльність учасників групи дистанційно координували представники російської спецслужби. Для цього була створена спеціалізована інтернет-спільнота, до якої регулярно залучали неповнолітніх мешканців різних регіонів України.

«Саме за вказівками агресора підлітки періодично розсилали на електронні адреси держустанов неправдиві повідомлення про «мінування». Таким чином ворог намагався розхитувати внутрішню ситуацію в Україні», – кажуть в СБУ.

«Розсилку» про псевдозамінування здійснювали від імені сторонніх осіб та з використанням спеціальних комп’ютерних програм, щоб приховати свою локацію.

Організатором групи виявився неповнолітній мешканець Чернігівської області. Спецслужби з’ясували, що він мав контакти з представником російської спецслужби, той зв’язувався з підлітком через месенджер і ставив йому завдання.

Під час обшуку за адресою проживання псевдомінера виявлено мобільний телефон та комп’ютер із доказами протиправної діяльності та комунікації з агресором.

За цими фактами відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.259 ККУ (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів критичної інфраструктури, будівель чи споруд, які забезпечують функціонування органів влади, закладів охорони здоров’я, освіти, або якщо неправдиве повідомлення спричинило тяжкі наслідки чи вчинено повторно).

Санкція статті передбачає до 8 років тюрми.

Зазначимо, що оскільки фейкові повідомлення про замінування розсилали неповнолітні, перед законом відповідатимуть їхні батьки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *