ОСТАННІ НОВИНИ

Розвідка попереджає про відеопостановку, зняту росіянами для дискредитації ЗСУ

Наталя Дуляба

|

Відео, на якому невідомий в українській формі нібито стріляє по цивільному авто з дитиною, є примітивним російським фейком та ворожою інформаційно-психологічною спецоперацією (ІПСО). Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Так, нещодавно у соцмережах з’явилось відео, зняте з реєстратора, на якому невідома особа в українській військовій формі начебто стріляє по цивільному авто жінки з малою дитиною.

В українські розвідці наголошують, що це відео є фейком і ворожою ІПСО, спрямованою на дискредитацію Збройних Сил України, а також на розпалювання конфлікту з мусульманськими спільнотами.

«Росіяни намагаються і далі очорнити воїнів ЗСУ, показати їх жорстокими й неадекватними, а також створити конфлікт із представниками мусульманської спільноти. Цього разу – з кримськими татарами. З діалогу військового й жінки, що була за кермом, можна зрозуміти, що вона нібито належить до кримськотатарського народу. Цей ролик виявився повним провалом і черговим тупим фейком російської пропаганди», – кажуть у ГУР.

При цьому українська воєнна розвідка пояснює, чому поширене відео є постановкою:

  1. Локація – окупована територія між Донецьком і Макіївкою (поворот із окружної дороги, стрільбище ДНР)
  2. Одне з джерел вкиду відео – нік Юрий Алексеич Z V
  3. Українські військові наносять на свої авто суцільні хрести, а на відео – хрести Вермахту
  4. Зараз реєстратори в Україні заборонені навіть в глибокому тилу та на заході України
  5. Кузов автівки, на якій нібито їдуть українські військові, був виготовлений в Росії, його ніколи не поставляли до України
  6. Неякісний монтаж. На 1:35 військовий у безпосередній близькості від машини стріляє з автомата, але гучних звуків пострілів немає. Вікно машини відкрите. Йшла розмова через вікно, а звуку закриття вікна немає. Коли машина їде назад, то знову чути, що вікно відкрите. Постріл був, бо на відео видно розліт гільз. В цей момент мав би бути хоч якийсь звук.

Зауважимо, що це примітивно виконане відео навіть розкритикувала низка російських пропагандистів, Telegram-каналів і лідерів думок, а Міністерство закордонних справ РФ, яке спершу поширило це відео зі звинуваченнями українців у «нацизмі», потім миттю його прибрало.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *