ОСТАННІ НОВИНИ

На вулиці Ярослава Мудрого у Львові відновили історичну браму

Ольга Денисяка

|

На одні відреставровані історичні двері у Львові стало більше. Цього разу у межах міської програми співфінансування відновили дубову браму на вул. Ярослава Мудрого,12, що неподалік Львівського цирку. Реставрація тривала близько трьох місяців. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Як розповіли фахівці, до відновлення конструкція та полотна брами були в поганому стані.

«Ця брама має дуже гарне дерев’яне оздоблення. На жаль, багато декоративних елементів було втрачено, а дуже пошкоджені частини деревини потребували заміни. Замість засклення віконця брами були закладені фанерою, а автентичні ручки були втрачені. Нас чекало багато роботи», – розповів реставратор Богдан Герус.

Реставратори відновили втрачені елементи, встановили нове засклення брами та верхнього світлика, а також виготовили та встановили нові ручки. Завдяки реставрації вдалося продовжити життя цій брамі ще на ще кілька десятиліть. Цікаво, що поруч із брамою зберігся автентичний номерний знак, зі збереженою старою назвою вулиці (Ю. Бема).

«Загальна вартість реставраційних робіт становила 74 000 грн. З цієї суми місто оплатило майже 52 000 грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у програмі співфінансування», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, минулого року за координацією ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища було відреставровано 29 брам та 16 вікон в будинках, розташованих у межах історичного ареалу міста Львова, а також 12 вікон та балконних блоків було замінено з металопластикових на дерев’яні. Новий набір заявок на програму співфінансування планується у вересні 2023 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *