ОСТАННІ НОВИНИ

США готові компенсувати Словаччині МіГ-29 для України

Анастасія Диняк

|

Міністр оборони Ярослав Надь заявив, що Словаччина отримала від Сполучених Штатів пропозицію надати компенсацію за радянські винищувачі МіГ-29 та ЗРК, які отримає Україна.

Так, за словами міністра, Сполучені Штати запропонували оплатити більшу частину пакету озброєння, яке Братислава передасть Україні. Зокрема, йдеться про компенсацію за радянські винищувачі МіГ-29 та ЗРК

Окрім того, Америка пропонує Словаччині 12 нових ударних гелікоптерів Bell AH-1Z Viper з супутнім обладнанням і програмою підготовки пілотів і техніків, а також понад 500 ракет AGM-114 Hellfire «повітря-земля».

Зазначається, що загальна вартість озброєння перевищує 1 мільярд доларів. З цієї суми Словаччина повинна буде виплатити 340 мільйонів доларів протягом 3-4 років, ще близько 660 мільйонів доларів США виділить зі свого оборонного бюджету.

Надь зазначив, що на гелікоптери є й інші претенденти, але Словаччині пропозицію надіслали першочергово – схоже, як певну компенсацію за затримку з винищувачами F-16.

«Це надзвичайно вигідна пропозиція, і це би суттєво збільшило оборонний потенціал Словаччини. Зараз у нас взагалі немає бойових гелікоптерів, тож це були би абсолютно нові для нас спроможності. Щойно МіГи та частину ЗРК “Куб” буде передано, ми будемо готові затвердити цю угоду», – зазначив міністр.

Надь також нагадав, що країна має отримати також близько 200 мільйонів євро компенсації з Європейського фонду миру за МіГи і близько 50 мільйонів євро за ЗРК «Куб».

Нагадаємо, 17 березня прем’єр-міністр Едуард Гегер заявив, що на позачерговому онлайн-засіданні уряд Словаччини ухвалив рішення надання Україні 13 винищувачів МіГ-29.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *