ОСТАННІ НОВИНИ

0,5 млрд грн збитків: ексголові Фонду держмайна оголосили підозру

Наталя Дуляба

|

Колишнього голову Фонду держмайна підозрюють в керівництві злочинним угрупованням, яке привласнило більше 500 млн грн коштів державних підприємств. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Спеціальної антикорупційної прокуратури.

Так, 22 березня детективи НАБУ оголосили підозру ексголові Фонду державного майна України, який очолював злочинне угруповання, що протягом 2019-2021 років заволоділо більше ніж 500 млн грн держпідприємств.

Серед них було найпотужніше хімічне підприємство України АТ «Одеський припортовий завод» та один з найбільших у світі виробників титанової сировини АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Правоохоронці не називають імені високопосадовця, однак відомо, що з 2019 по 2022 роки головою Фонду держмайна був Дмитро Сенниченко. У відставку він пішов у лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення РФ.

Крім колишнього очільника Фонду держмайна, до реалізації схеми були причетні ще дев’ять осіб:

  • співорганізатор злочину – наближена до голови ФДМУ особа;
  • радник голови ФДМУ;
  • дві особи, які у різні періоди виконували обов’язки директора АТ «Одеський припортовий завод»;
  • в.о. керівника АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія»;
  • двоє власників ТОВ – переможці аукціону на «ОПЗ»;
  • дві особи – співучасники злочину.

Дії цих осіб та ексголови Фонду держмайна кваліфікували за ч. 1 ст. 255; ч. 2. ст. 255; та за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

В чому суть справи

За даними слідства, з листопада 2019-го по березень 2020 року тодішній голова Фонду держмайна створив злочинну організацію. Її метою було встановлення контролю над найважливішими об’єктами управління ФДМУ у добувній, переробній, паливно-енергетичній та інших галузях економіки України.

«Злочинний план полягав у призначенні в органи управління державних підприємств лише керованих осіб, які б забезпечили реалізацію сировини, надання послуг тощо, використання державних ресурсів виключно в інтересах членів злочинної організації. Для цього контрольоване головою ФМДУ керівництво державних підприємств укладало відповідні договори із підконтрольними злочинцям компаніями на умовах, які не відповідали інтересам держави, однак дозволяли неправомірно збагатитись злочинцям», – пояснюють правоохоронці.

Одночасно Сенниченко разом зі спільниками забезпечив призначення осіб, які мали контролювати діяльність відповідних державних підприємств в інтересах членів злочинної організації.

Такі особи, не будучи держслужбовцями, фактично здійснювали керівництво господарською діяльністю державних підприємств, надаючи вказівки їхнім керівникам щодо укладення договорів, визначення переможців тендерів та цін на продукцію. Таким чином при держаних підприємствах утворювались так звані «бек-офіси».

Зокрема, встановлено, що саме Дмитро Сенниченко  забезпечив призначення в органи управління Одеського припортового заводу підконтрольних йому осіб. Вони в подальшому заволоділи коштами підприємства, уклавши на неконкурентних засадах договір на переробку сировини за заниженими цінами.

Внаслідок таких дій з травня 2020 по жовтень 2021 року Одеський припортовий завод зазнало збитків більше ніж на 390,9 млн грн.

Крім того, злочинна організація заволоділа коштами іншого державного підприємства – АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Для цього зловмисники уклали чотири контракти із підконтрольною їм компанією-нерезидентом на відвантаження титанової сировини за заниженою вартістю. Ці дії спричинили підприємству збитків на понад 118,3 млн грн.

Таким чином злочинна організація на чолі з колишнім Фондом державного майна України заволоділа більше ніж 0,5 млрд грн.

Наразі досудове розслідування триває, правоохоронці встановлюють інші можливі епізоди протиправної діяльності, а також осіб, які ще можуть бути причетні до вказаних злочинів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *