ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський підписав закон для збільшення видатків бюджету

Андрій Котенський

|

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8399, який передбачає внесення перших змін до держбюджету на 2023 рік – збільшення видатків на 5,5 мільярда гривень. Вони набудуть чинності вже від завтра, 18 березня. Про це повідомила голова бюджетного комітету ВРУ Роксолана Підласа.

Згідно з законом витрати бюджету будуть збільшені на 5,5 млрд грн:

+1,35 млрд грн – нова бюджетна програма на реконструкцію та/або модернізацію 3 лікарень (Охматдит, університетська клініка у Києві та реабілітаційний центр у Львові) – коштом кредиту від Уряду Австрії,

+1,28 млрд грн на гранти для малого та мікро-бізнесу зі сфери переробки (коштом повернення до державного бюджету коштів від Фонду безробіття). Минулого року Мінекономіки видало 957 млн грн грантів по цій програмі, що дозволило створити 3380 нових робочих місць, тому програму однозначно потрібно буде продовжувати,

+1,12 млрд грн на програму відбудови мостів (кредит Уряду Великобританії),

+1,094 млрд грн на облаштування пунктів пропуску (кредит Уряду Польщі),

+365,7 млн грн Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (грант Світового банку),

+ 285 млн грн на закупівлю безпілотників для моніторингу державного кордону (кредит Уряду Польщі),

+ 80 млн грн на закупівлю спец обладнання для лікарень (грант Уряду Японії).

Окрім цього на спрямування на оновлення рухомого складу залізничної інфраструктури для пасажирських перевезень виділяють 4,5 млрд грн зі залишків з програм 2020, 2021 і 2022 років, а також частини (62,5%) коштів Дорожнього фонду, які у 2023 були виділені на забезпечення безпеки дорожнього руху.

Також передбачили можливість компенсації (страховку) для власників морських суден та суден, які ходять у внутрішніх водах у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені Росією. Загальний обсяг компенсацій – до 20 млрд грн в цьому році (до прикладу, середня вартість суден, які заходили в Одеські порти в рамках «зернової угоди» – 13 млн доларів). Джерелом виплат Кабміну дозволяється використовувати Дорожній фонд.

«Звісно, ми сподіваємось, що ці страхові випадки не настануть, але така норма – можливість мінімізувати ризики припинення аграрного експорту, у разі якщо Росія почне саботувати домовленості «зернового коридору»», – говорить Роксолана Підласа.

Закон також передбачає виділення коштів на відновлення у новостворене Державне агентство відновлення, зокрема, відбудеться передача коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд грн) від Мінфіну до Міністерства відновлення. Ці кошти надійшли від продажу активів російських олігархів по закону «Про санкції».

«Нові напрями використання Фонду ліквідації: будівництво житла для тих, хто втратив житло, і компенсації за знищене житло, а також можливість відновлення об’єктів військової інфраструктури», – додала Роксолана Підласа.

Раніше Львівськмй портал повідомляв, що на оборону Україна додатково виділить 518 млрд грн.

Нагадаємо, більше 1,1 трон грн, тобто майже половину держбюджету-2023, становлять видатки на українську армію. Водночас він має й рекордний дефіцит – 38 млрд доларів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *