ОСТАННІ НОВИНИ

Комбата 46 бригади понижують у посаді після інтерв’ю WP – він написав рапорт

Андрій Котенський

|

Командира батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолія «Купола» переводять з посади командира бойового батальйону на посаду заступника командира батальйону навчального центру після критичного інтерв’ю американській газеті The Washington Post, повідомляє Українська правда.

Як зазначили джерела УП, рішення щодо пониження «Купола» в посаді було ухвалене командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ, тобто генерал-майором Максимом Миргородським. У відповідь на такий крок «Купол» написав рапорт на звільнення.

УП також звернулася по коментар до прес-служби ДШВ.

Командир «Купол» був одним зі співрозмовників видання The Washington Post, яке в результаті розмов написало, що Сили оборони України втратили на полі бою багатьох найдосвідченіших бійців, а недосвідченість новобранців, разом із браком зброї, нібито зменшує оптимізм та ставить під сумнів готовність Києва до весняного наступу.

Шеф-редакторка українського бюро The Washington Post Ізабель Хуршудян написала у Twitter, що «Купол» розумів ризики критики ситуації, але все одно дав інтерв’ю.

«Я спілкувалася з Куполом. Зіткнувшись із переведенням на іншу посаду, він вирішив залишити свій пост. Дуже невдалий розвиток подій для досвідченого командира, який виступав за позитивні зміни в Збройних силах України», – зазначила вона.

«І коли ми з Куполом сіли за стіл для інтерв’ю, то обговорили той факт, що він, швидше за все, зіткнеться з певними професійними репресіями за свої коментарі. Він відчував, що це вартує ризику», – додала Хуршудян.

За даними Української правди, це не перший випадок переведення в 46 бригаді після комунікації з пресою.

Сержанта ДШВ Олександра Погребиського після інтерв‘ю Українській правді про обстановку в Соледарі, з якого в січні 2023 року виходила українська армія, перевели з бойового підрозділу в учбовий центр ДШВ, на посаду головного інструктора роти.

«Не люблять правду військові керівники та не хочуть вирішувати системні проблеми», – зазначають співрозмовники УП.

Водночас українські військовослужбовці захищають комбата «Купола».

Солдат 46 десантно-штурмової бригади Володимир Шевченко зауважує, що Україна не Росія, військові не будуть мовчати.

«Ми позиціонуємо себе, нашу державу, наше суспільство як повну протилежність РФ та совку як її предтечі. Ми вільні, ми сильні, ми демократичні, ми ніколи не станемо на коліна, в нас немає і не буде царя та усі інші заїжджені до дір гасла. Це теорія. На практиці все трохи не так. На практиці є невеликий (більше, ніж був 9 років тому, але менший, ніж треба) відсоток активного та свідомого суспільства, для якого ці гасла не просто набір літер.

На практиці в нас знімають з посади одного з найкращих комбатів цієї дев’ятирічної війни. На практиці в нас намагаються заткнути рота військовим, щоб вони, не дай Боже, не зруйнували ідеальну картинку світу, змальовану владою для пересічного. На практиці ми дуже швидко і болісно про*бем все, за що вже загинули десятки тисяч людей. На практиці ми вже починаємо повторювати історію сторічної давнини. Танок на граблях відбувається чьотєнько та як по нотах…

Вище військово-політичне керівництво мало б зібрати термінову нараду по усуненню означених проблем. Бо це реальність. І це не думка псевдоексперта про «двє-трі нєделькі». Це виважена експертна думка професіонала найвищого класу. Людини, яка користується стовідсотковою та безумовною повагою своїх підлеглих та всіх інших підрозділів, які з ним перетиналися. Але замість цього вище військово-політичне керівництво вирішує покарати надто розумного комбата та зняти його з посади… Так не можна з професіоналами такого рівня під час вирішальної війни», – говорить Володимир Шевченко.

За його словами, подібні кроки демотивують війська. Професійної та інтелектуальної його частини, вони вибороли своє право на експертну оцінку та думку кров’ю, потом та роками війни. І немає іншого, більш вдалого, часу для її озвучення, ніж зараз – під час цієї війни.

Бо інакше ми її програємо.

«Без цієї експертної думки ми її програємо», – переконаний Шевченко.

Підлеглі Купола також розчаровані переведенням командира.

«Покарання його у вигляді зняття з посади це в першу чергу покарання особового складу, який вірою і правдою і ціною власного життя та здоров’я починаючи з звільнення Півдня України, а потім і Бахмуту, Кліщіївки та Соледару, виконував основну задачу, звільнення окупованих територій та захист народу, якому присягав», – говорить військовий Олександр Погребиський.

«За правду його усувають. За інтерв’ю, котре він дав Washington Post. Його знімають з посади, і це просто вершина цинізму вищого керівництва. Бо зараз ми виборюємо право на свободу. Виборюємо право на правду. Цим ми і відрізняємося від тих, хто прийшов нас знищувати. Дані дії тягнуть за собою і покарання усього нашого бату, бо зняття нашого Командира з посади – це підрив бойового духу та віри у чесність та принциповість людей «зверху», – говорить військова Ірина Коваленко.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *