ОСТАННІ НОВИНИ

Історичне рішення, з якого почнеться відповідальність, – Зеленський про ордер на арешт Путіна

Наталя Дуляба

|

Видачу Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт російського диктатора Владіміра Путіна президент України Володимир Зеленський назвав «історичним рішенням, з якого розпочнеться відповідальність». Про це він сказав у своєму відеозверненні 17 березня.

«Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна. Історичне рішення, з якого почнеться історична відповідальність. Керівник держави-терориста і ще одна посадова особа РФ офіційно стали підозрюваними у воєнному злочині – у депортації тисяч українських на російську територію.

Здійснити таку злочинну операцію було б неможливо без наказу вищого керівника держави-терориста. Розділяти дітей із сімʼями, позбавляти їх будь-якої можливості зв’язатися з рідними, ховати дітей на території РФ, розпорошувати по віддалених регіонах – усе це очевидно державна політика Росії, державні рішення, державне зло, яке починається саме з першої посадової особи цієї держави», – наголосив глава держави.

Володимир Зеленський подякував команді прокурора Каріма Хана, Міжнародному кримінальному суду та всім у світі, хто допомагає Україні боротися за справедливість і реально притягувати винних за воєнні злочини до відповідальності.

Наразі задокументовано депортацію в РФ понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Втім реальна цифра може бути значно більшою. Повернути додому вдалося поки лише 308 дітей.

«Очевидно, що ми маємо повернути всіх. Очевидно, що будемо й надалі все робити для повернення кожного українця й українки додому і для реальної відповідальності всіх винних у депортації: від керівника держави-терориста до усіх виконавців», – резюмував президент України.

Нагадаємо, 17 березня стало відомо, що Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Разом із Путіним у справі проходить уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Додамо, що Владімір Путін, перебуваючи на посаді президента РФ, має функціональний імунітет від кримінального переслідування в іноземних судах. Саме тому одне з ключових завдань створеного спецтрибуналу – здатність подолати посадові імунітети представників вищого керівництва Росії та притягнути їх до відповідальності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *