ОСТАННІ НОВИНИ

Суд рашистів засудив до 10,5 років колонії кримського татарина Аметхана Абдулвапова

Андрій Котенський

|

Російський Південний окружний воєнний суд у Ростові-на-Дону виніс незаконний вирок політв’язню Аметхану Абдулвапову – 10.5 років позбавлення волі, 3 роки з яких чоловік має провести у в’язниці. Абдулвапова засудили за сфальсифікованою справою «кримських мусульман». Про це Львівському порталу повідомили у представництві Президента України в Автономній Республіці Крим.

Окрім цього, російський прокурор запросив для політв’язня 1 рік обмежень після закінчення строку його незаконного утримання: заборона виходити з дому вночі, відвідувати масові заходи та брати в них участь, виїжджати з Криму без дозволу чи змінювати місце проживання.

«Сторона захисту з цим вироком не згодна повністю. Ми вважаємо його незаконним і необґрунтованим, маємо намір оскаржити його в законному порядку в апеляційному суді», – прокоментував вирок адвокат Рефат Юнус.

«Я не маю жодного зв’язку із тероризмом. Відпустіть мене із зали суду до моєї сім’ї, до моїх дітей», – сказав Аметхан Абдулвапов у своєму останньому слові в суді.

Раніше, 9 лютого 2022 року відразу в кількох районах окупованого Криму окупаційні силовики провели обшуки в будинках кримських татар. Затримали чотирьох осіб, серед яких: Ансар Османов, Марлен Мустафаєв, Ернест Сейтосманов і Аметхан Абдулвапов. Усім чотирьом того ж дня було обрано запобіжний захід у вигляді утримання в сімферопольському СІЗО. Аметхану Абдулвапову інкримінували нібито «участь у терористичній організації».

«Аметхан Абдулвапов, як і низка інших кримських татар, був затриманий у рамках сумнозвісної справи «Хізб ут-Тахрір» – цілеспрямованої репресивної кампанії російської окупаційної адміністрації, спрямованої на знищення осередку свободи думки та віросповідання на території Автономної Республіки Крим», – прокоментувало російське судилище Міністерство закордонних справ.

МЗС також вказало на процесуальні порушення під час справи Абдулвапова, які мали місце і під час інших справ проти жителів Криму.

«Ситуація з правами людьми в Криму постійно погіршується, що свідчить про страх окупантів перед розгортанням руху спротиву на півострові», – додає міністерство.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *