ОСТАННІ НОВИНИ

Агент ФСБ готував у Харкові теракти проти льотчиків та спецпризначенців

Наталя Дуляба

|

Спецслужби викрили і затримали агента ФСБ, який займався підготовкою терактів у Харкові проти українських військових. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Зловмисником виявився харків’янин, якого у листопаді 2022 року завербував кадровий співробітник оперативної групи ФСБ у Бєлгородській області Саліцев А.П. Налагодженню контактів з ворогом сприяв родич затриманого, який живе на території РФ.

За даними слідства, російський агент готував теракти проти Сил оборони України, особливу увагу він приділяв військовим льотчикам, командирам спецпідрозділів ЗСУ та співробітникам СБУ.

Для цього зрадник стежив за ними, намагався встановити місця тимчасової дислокації та проживання військових, а також маршрути пересування на власних автомобілях. Встановлено, що він таємно знімав на фото і відео прилеглу територію місць базування українських оборонців та їхніх транспортних засобів.

«Водночас поблизу одного з будинків, де проживають українські військовослужбовці, виявлено ворожий схрон з вибухівкою, яку ворог планував застосувати для вчинення терактів», – кажуть у спецслужбі.

Також завданням завербованого харків’янина було викриття замаскованих підприємств оборонно-промислового комплексу України. Їхні координати потрібні були ворогу для завдання прицільних ракетних ударів.

Для комунікації з ФСБ агент використовував анонімні месенджери, а передачу розвідданих супроводжував медіафайлами з прив’язкою до місцевості.

Зловмисника спіймали під час спроби передачі агресору розвідувальної інформації. За місцем його проживання виявили:

  • мобільний телефон із доказами листування зі співробітником ФСБ;
  • російський паспорт;
  • довідку про перебування на обліку в колишньому генконсульстві РФ у Харкові.

Йому оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд помістив фігуранта справи під варту. Наразі триває розслідування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *