В українській армії викрили «крота». Деталі

Наталя Дуляба

|

На Миколаївщині військовий-контрактник «зливав» росіянам позиції ЗСУ і планував вступити до лав окупантів. Про це Львівському порталу повідомили в Службі безпеки України.

Йдеться про контрактника однієї з військових частин, розташованих на території Миколаївської області.

За даними слідства, що в лютому 2023 року він за власної ініціативи вийшов на російські спецслужби, запропонував свою допомогу у війні проти України, а також висловив бажання вступити до лав окупантів.

«Щоб встановити зв’язок з агресором, він звернувся до своєї сестри, яка проживає в Росії і перебуває у близьких стосунках із посадовцем окупаційних угруповань – заступником командира з військово-політичної роботи 83 окремого ремонтно-відновлювального батальйону ЗС РФ Володимиром Снєговським», – кажуть спецслужби.

З ворогом жінка познайомилась після окупації одного зі селищ на Херсонщині, де проживала на початку повномасштабного вторгнення. Під час звільнення району вона вирішила тікати разом із загарбниками, а потім оселилася в РФ, де продовжила «спілкування» зі Снєговським.

Встановлено, що саме Снєговський передав інформацію про її родича кадровому співробітнику російської спецслужби, який потім і вийшов на прямий зв’язок з військовослужбовцем-зрадником.

Контрактник української армії виконував вказівки свого «куратора» і збирав дані про дислокацію підрозділів ЗСУ у Миколаївській та Вінницькій областях. Ця інформація потрібна була загарбникам для підготовки прицільних ракетних ударів по об’єктах.

Також зрадник обговорював із представником російської спецслужби умови переходу за лінію фронту і здачу в полон.

«Контррозвідники СБУ своєчасно викрили зловмисника, поетапно задокументували його злочинні дії і затримали в одній з адміністративних будівель під час виконання розвідувального завдання. При обшуку у затриманого виявлено мобільний телефон зі встановленим анонімним месенджером, який він використовував для спілкування з агресором», – додають в СБУ.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 ККУ (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмиснику вже оголосили підозру, а суд помістив його під варту.

Наразі триває розслідування, спецслужби встановлюють ймовірну причетність інших до діяльності російського агента у лавах ЗСУ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *