ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вперше продовжили «життя» органу до пересадки

Наталя Дуляба

|

Аби встигнути пересадити донорську печінку, медики у Львові вперше використали унікальний апарат Liver Assist, що продовжив «життя» органу поза тілом. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Апарат Liver Assist насичує орган киснем та покращує його стан. Завдяки ньому шанси на успіх самої трансплантації вищі. Досі в Україні така машина була лише одна – у столиці. Тепер Liver Assist допомагає і трансплантологам у Першому медоб’єднанні Львова.

«Донорка була у Мукачеві, трансплантацію печінки мали виконати у Львові. Це чотири години в дорозі. Ще десять годин потрібно було на обстеження органу та виконанням тестів на сумісність. Разом це 14 годин, тоді як печінка поза тілом “живе” всього 12. Така різниця в часі означала, що операція могла б не відбутися, а, відповідно, людина б втратила свій шанс. Аби врятувати ситуацію, наші лікарі задіяли перфузійну машину Liver Assist. В апараті орган пробув близько 5 годин, після того його успішно пересадили реципієнту», – розповіли медики.

Нову печінку та шанс на повноцінне життя отримав 40-річний мешканець Ужгорода. Донорського органу чоловік потребував негайно. Цироз, важке ураження печінки, забирали останні сили пацієнта. Донором для нього стала 36-річна мешканка Закарпаття, яка померла від інсульту.

Післяопераційний період у чоловіка минув без ускладнень, тож на третій тиждень після пересадки він вже повернувся додому.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ТМО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *